Жена с Лупус и Хашимото е медицински феномен след като свали 18 кг в Пулс

Автор:
Вторник, 28 Януари 2020 11:18
Жена с Лупус и Хашимото е медицински феномен след като свали 18 кг в Пулс

Жанета Черпокова: Четях статиите за Христо Карамфилов в Plovdiv-online и набирах смелост!

Знам, че част от хората, четящи тези редове, едва ли ще повярват на историята, която звучи почти като приказка, завършила с щастлив край за героинята й. Сигурна съм обаче, че тя ще докосне душите на много други, на тези, които никога не губят надежда, и които са убедени, че ако човек иска силно нещо, ще успее да го постигне.

Затова тази статия е посветена на тях, на хората, които въпреки препятствията и временните неуспехи, не губят вяра, защото и в най-непрогледната тъмнина на тунела, виждат светлината в края му. За мен именно те са двигателят на положителните промени, те са тези, които вдъхновяват и вдъхват увереност на останалите, просто защото знаят, че са обречени на успех.

Преди 7 години Жанета Черпокова, е изключително жизнена жена, която управлява фирма и хотел и не е предполагала, че през следващите няколко години, ще й се наложи буквално да се бори със зъби и нокти за живота си.

38-годишната икономистка от Смолян, се качва на ски още от 2-годишна и до завършване на училище спортува активно. Никога не е имала проблеми с килограмите, дори и след раждането на дъщеря си преди 15 години.

През 2013 г. Жанета започва да поддържа постоянна температура – понякога до 39 градуса, и да чувства невероятна умора още от сутринта.

„Ставах в 8 часа и в 8,30 часа вече бях приключила - лягах на дивана, защото нямах сили за нищо. Имах нетърпими болки в ставите, толкова силно възпалено гърло, че не можех да говоря и да се храня, сърцебиене, задъхване и афти на всички лигавици. Очите ми бяха подути, цялата бях ужасно скована и ми бяха необходими часове наред сутрин, за да се раздвижа“, спомня си кошмара Жанета.

Година и половина тя обикаля лекарските кабинети в България, но никой не може да й постави диагноза. Междувременно теглото й стига критичните 45 килограма, а цялото й тяло е подуто и почти обездвижено. Възпалението в тялото й, достига космически стойности, които по думите на докторите са „несъвместими с живота“.

Липсата на диагноза и неизвестността е нещо страшно“, коментира жената.

Краят на ходенето по мъките идва преди 5 години, когато проф. Румен Стоилов от София й поставя диагноза Лупус – автоимунно заболяване, при което имунната система по грешка „атакува“ собствените си тъкани, образуват се автоантитела, които предизвикват системно възпаление, увреждащо органите, най-често - сърцето, бъбреците, ставите, кожата, белите дробове, кръвоносните съдове и др.

„Това за мен бе един от най-хубавите дни, защото макар че получих нелечима диагноза, все пак имаше надежда за овладяване на симптомите“, казва Жанета.

През февруари 2015 г. тя започва лечение с високи дози кортикостероиди и имуносупресори.

По една седмица в месеца тя е в болница на системи за вливките. Това води до постепенно и бавно облекчаване на симптомите от болестта и до почти светкавична поява на нови болести и странични ефекти от лекарствата, като глаукома, тиреоидит на Хашимото, остеопороза и инсулинова резистентност.

Заради кортикостероидите качва 45 кг за година и половина и става 90 кг. Отоците по тялото й изчезват, но остава нечовешката умора и сутрешната скованост в ставите. Жанета изпада в депресия и започва да получава жестоки паник атаки, понякога през час на ден, които допълнително се засилват от кортикостероидите.

Имаше дни, в които изобщо не можех да изляза от къщи“, връща лентата тя. Невъзможно е да ходи на работа в такова състояние, още повече че поне един ден всяка седмица е на лекарски преглед.

През 2017 г. Жанета заедно с дъщеря си, се мести от Смолян в Пловдив, заради по-големите възможности и достъпа до специалисти и болнични услуги. Безкрайното обикаляне по лекари и липсата на информация, както и одисеята, която преживява самата тя, е причина да започне да се интересува от помощта за пациентите и да стане представител на пациентска организация.

„Това е моята сила и моето „нещо“, което ме прави щастлива, защото заради личната си история, успявам да се поставя на мястото на пациентите и да им окажа подкрепа“, признава Жанета.

Тя започва да чете статиите в Plovdiv-online за персоналния инструктор в Pulse Fitness & SPA Plovdiv и специалист по изготвяне на хранителни режими и спортно хранене Христо Карамфилов и събира смелост да му се обади.

„Не можех да си представя, че ще вляза във фитнес зала, срамувах се от вида си“, спомня си жената. Междувременно вече пие по една шепа лекарства – за всички заболявания, които има.

Един ден решава, че ще сложи край на този кошмар и ще спре да колекционира диагнози. Напук на препоръката на ревматолога си - много покой и никакво движение, тя се обажда на Христо и си уговаря час. На 9 октомври 2019 г. е първата й тренировка в Pulse Fitness & SPA Plovdiv.

Тя започва да тренира всеки ден – прави по половин час кардио, 1 час силови упражнения и още 20 минути на пътека или крос тренажор.

По своя инициатива спира глутена и млечните продукти, а треньорът й изготвя хранителен режим, който набляга на зеленчуците и белтъчините. Само след месец се чувства много по-добре, а паник атаките се редуцират до една дневно.

„Понякога получавах и по време на тренировките, но Ицо много ми помага, защото веднага започва да ми говори и знае точно какво да каже, за да ме успокои. Имам чувството, че е бил психолог в предишния си живот“, шегува се Жанета.

Спират сърцебиенето и задъхването, а това слага край и на дългогодишния й навик ръката й да е винаги на пулса, защото няма нужда постоянно да го мери. След 2 месеца тренировки жената вече може да изкачва стълби – нещо, което преди е било немислимо. За 4 месеца тя сваля 18 кг. , процентът й на мазнини в тялото спада от 48 на 26 %, спира лекарствата за Хашимото и остеопороза, намалява и медикаментите за инсулинова резистентност. Изчезва и характерното за пациентите с Лупус сутрешно сковаване.

„Преди ми бяха необходими по 3-4 часа, за да се раздвижа, сега просто ставам и тръгвам за работа“, радостна е Жанета.

Друг огромен позитив от редовните тренировки е, че повече от месец тя не е получавала паник атаки.

„Вече имам сила и увереност, много по-полезна съм на детето си и на пациентите. Качеството ми на живот се подобри чувствително. Това много повлия на самооценката и самочувствието ми, оттласка ме нагоре“, споделя Жанета.

Признанието идва и от президента на европейската организация на болните от Лупус, който виждайки снимката й след промяната, я кани на годишната конференция през ноември, за да презентира начина, по който е отслабнала и да запише мотивиращо видео за всички пациенти с Лупус.

Жанета е наясно, че е робувала на предразсъдъци, заради които дълго време не се е осмелявала да започне промяната в себе си.

„Беше ми втълпено и бях повярвала, че съм болна и трябва примирено да стоя и да си чакам края - инвалидна количка или внезапна смърт. Психическата бариера е нещо страшно“, съзнава жената.

Радостна е, че в момента нищо не я боли и притеснява и живее нормален и пълноценен живот – нещо, което според световната статистика се удава само на 1% от хората, болни от Лупус.

„Преди година не можех да си представя, че ще се чувствам така. Тогава живеех, за да мога да гледам детето си, а сега живея заради себе си“, дава си сметка Жанета.

Тя е признателна на Христо Карамфилов за всичко.

Смятам, че Ицо е намерил призванието си и съм щастлива, че попаднах на него. Той винаги успява да ме провокира, така че да надскоча себе си. Той беше човекът, който ми показа, че спортът е здраве и получих такава подкрепа от него, че отсега нататък няма спиране“, категорична е Жанета.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да се свърже с Христо Карамфилов на телефон 0879080847, в страницата с неговото име във Фейсбук, или във фитнес център „Пулс“ на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм