Fake news хули българския тенис

Автор:
Четвъртък, 09 Януари 2020 18:11
Fake news хули българския тенис

Пловдивският тенисист Димитър Кузманов излезе с емоционален пост след отличното представяне на нашите момчета на първия отборен турнир в Сидни ATP Cup. Там Мико, Григор Димитров и компания спечелиха две победи в групата и записаха една загуба и в крайна сметка се наредиха на 9-о място от 24 отбора, което е страхотно представяне за родния мъжки тенис. Повод за изблика на Мико стана анонимна статия, която плъзна из Фейсбук. В нея се твърди, че българската федерация е отказала покана за участие, тъй като не искала да плаща разноските на нашите в Сидни, та се наложило Григор да ги поема лично.

Хора! Преди ден написахме с главни букви името си в историята на българския тенис и спорт! Завършихме на 9-о място на Световното първенство, като само малшансът ни лиши да излезем от групата, въпреки че завършихме с 2 победи от 3 мача! През тези 14 дни цяла България беше обединена! Такава каквато винаги съм искал да бъде! Хората не спяха, плакаха и изживяваха успеха като техен личен! Защо искате да ни отнемете всичко това? Не само на нас, но на всички българи!! Бъдете горди от това, което направихме! Това беше за всички вас..., написа Мико, а постът му получи много положителни коментари, подкрепа и поздравления.

Президентът на роднатах тенис федерация Стефан Цветков също взе отношение по анонимната статия: Много долен платен fake news за "отказаната" покана от БФТ за ATP Cup. Гледам, че много приятели даже са се хванали. Потресен съм и разочарован, защото се разбра откъде идва и защото фокусът трябва да е върху това как да помогнем на бъдещото поколение в тези тежки условия. Явно целят малкото хора, които помагат и работят за оцеляването на БФТ и тениса, да се откажат, написа той във Фейсбук.

От федерацията излязоха и с официална позиция по въпроса. Ето какво се казва в нея:

Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис. Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.

Предлагаме на вашето внимание регламента на ATP за провеждането на ATP Cup:

ATP Cup е нов формат, който се провежда за първи път през 2020 г., и е състезанието на ATP с най-голям бюджет - 15 милиона щатски долара, от които 6 милиона са гарантирани суми за участие и 9 милиона премии при победа. Във формата вземат участие 24 отбора от 24 страни, които са разделени в шест групи по четири отбора. До финалните осем достигат
победителите в групите и двата отбора на второ място с най-добри показатели.

Страна може да се класира за участие в ATP Cup, ако има минимум трима играчи с точки в ранглистата на ATP, като поне двама от тях трябва да имат ATP точки в ранглистата по единично. Ако страна има повече от петима играчи с АТР точки, тогава поне трима от тях трябва да имат АТР точки от ранглистата по единично.

Всеки отбор има капитан, който трябва да се избере от играч №1 в отбора в консултация с останалите членове на отбора. Ако играчът №1 е капитан, тогава друг не се избира. Играчите от всеки отбор получават част от наградния фонд и според изиграните мачове от тях печелят точки респективно за ранглистата на АТР по единично и на двойки съгласно регламента на ATP Cup.

ATP провежда събитието в партньорство с Австралийската тенис федерация (Тенис Австралия), която реално има лиценза за ATP Cup, и поема хотела, храната и транспорта по време на състезанието. Играчите се записват в системата на ATP директно и като на всеки турнир на ATP си поемат транспортните разходи до мястото на провеждане.
НЯКОЛКО ДУМИ ОТ МЕН
Реакцията на федерацията в лицето на нейния президент Стефан Цветков беше очаквана. Но да си призная прозвуча ми като хленчене. Щеше да бъде мъжкарски, ако Стефан Цветков посочеше източника на лъжат, след като обяви, че знае откъде идва лъжата.Тогава и подкрепата на българските фенове щеше да бъде по-осезаема.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм