Волейболната федерация връща крепостничеството!

Автор:
Петък, 19 Юли 2019 21:24
Волейболната федерация връща крепостничеството!

Тези дни явно не съм във форма, защото пропуснах информацията за поредната идиотщина в родния волейбол.

Става въпрос за едно криминално събрание на федерацията, което се провежда на 11 юни. Там се взема решение да се забрани на състезателите, които не са навършили 21 години, да играят в чужбина. И това до края на 2022 година. Разбира се, това не е новина, а пореден опит да се възстанови робовладелческият строй в българския волейбол.

Макар и на патерица реших да споделя мнението си, защото съм един от онези, които са сърбали попарата на подобни срамни правила. Като професионален волейболист, който е обличал и националната фланелка, бях предизвикал интереса на отбори от Испания и Италия. Но тогава важеше правилото, че международен трансфер получаваха само играчите, които са навършили 28 години. Или онези, които имаха здрав гръб. За съжаление ми липсваха и двете опорни точки. По-късно правилата се промениха, но аз вече бях друг човек.

Един от най-големият международни скандали в българския волейбол е свързан с Матей Казийски. Президентът на федерацията Данчо Лазаров и шефът на "Славия" Иван Сеферинов искаха да превърнат Матей в дойна крава, като му бяха отнели човешките и спортните права с доживотен договор, задължавайки го да играе там, където те го пратят. Иван Сеферинов използва неговата доверчивост и неопитност, за да подпише срамния контракт. И трябваше да се намеси лично президентът на Световната волейболна федерация Рубен Акоста, за да се спре изнудването. Мексикенецът дори заплаши българската федерация , че, ако Матей не получи свободата си, лично ще скъса заробващия договор.

За последно Матей игра за България на предолимпийската квалификация през 2012 г. в София и има решаващ принос за класирането на отбора за игрите в Лондон. Но с условието, че ще пътува за Англия само ако във федерацията настъпят решаващи промени. Това не се случи и България пропусна шанса да спечели олимпийски медал, след като доскорошният роб остана в София, а българите останаха 4-ти.
Сега за поредната идиотщина. Няма никакво съмнение, че предстои нов грандиозен скандал. Ето защо:

1. На първо място тази забрана е в разрез с европейските права за свободното движение в Европа и избора на работно място. Няма никакви съмнения, че ще започнат съдебни дела, в които сатрапи като Данчо Лазаров нямат никакви шансове.

2. Права да играят в чужбина преди да се навършат 21 години щели да имат само онези волейболисти, които получат специално разрешение от федерацията. Което предполага 100-процентова корупция.

3. Полезни ли са трансферите в чужбина? Категорично "ДА". Примери в това отношение са тримата възпитаници на пловдивския "Виктория волей" Николай Пенчев и близнаците Разалин и Чоно Пенчеви, които заиграха в чужбина преди сегашната забрана. Същото се отнася за Матей Казийски, Цветан Соколов, близнаците Георги и Валентин Братоеви, Теодор Салпаров. Да не ги изброявам всички. О което българският волейбол и клубовете печелят.

4. Любопитното е, че никъде не се говори за вътрешните трансфери. Няма съмнение, че софийските отбори отново ще се нагушат с талантливи провинциалисти, на които ще им бъде обещавано светло бъдеще и у нас, и в чужбина. А клубове като "Виктория волей" ще бъдат обречени на глад.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Вихрен Иванов

    Айде стига с тоя Матей. То го каниха да се връща, то пари му предлагаха, то само с хляб и сол не го посрещаха. Не ще! Не ще да играе под българския флаг, не ще да играе за България.
    Стига претопляхме стари манджи! И Мартин Стоев го каза снощи - като имаш талантливо поколение, можеш да работиш. Ако няма таланти - и най-добрият треньор на света да си, няма какво да направиш с лош материал. И точно за да остават талантите тук, трябва да има точни и ясни правила. Ако наистина има забрана, аз подкрепям с две ръце. Както и да вървят някакви стимули за играчите към нея. Всички останали писаници са само в сферата на разтягане на локуми.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм