Боил Банов на Празника на розата в Карлово

Автор:
Събота, 18 Май 2019 15:55
Боил Банов на Празника на розата в Карлово

С ритуала „Розобер” започна традиционният Празник на ароматното цвете в Карлово на 18 май. Фолклорни изпълнения и звън на кукерски чанове огласиха Долината на розата, изпълнени бяха автентични обреди и народни танци.

Ива Тонкова - Царица на розата 2018, предаде властта си на Яна Цветкова, повелителка на маслодайното цвете през настоящата година. Да бъдат здрави всички и да е благословена земята на Карлово, пожела Яна.

С гирлянд от маслодайното бе посрещнат в Карлово министърът на културата Боил Банов, под чийто патронаж се проведе празникът.

Денят на уникалното цвете продължи на централния площад.

Розоберачи от Баня, Климент, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово дариха конкум с розово масло на домакина на събитието д-р Емил Кабаиванов.

Да бъде празник, да има красота, радост и веселие в душите, повели Яна Цветкова.

Царицата получи от кмета символа на своята власт – Златна роза, и зае мястото си сред официалните гости на празника.

Той бе уважен от председателя на Парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, народни представители от 44-то Народно събрание, посланици, висши военнослужещи, официални делегации от градовете Владимир /Руска Федерация/, Конин /Полша/, Осио Сотто /Италия/ и Зеехайм-Югенхайм /Германия/; царици на розата в предходни години.

Туристи от Франция, Тайланд, Италия, Япония, Китай, Белгия, Холандия, Австрия и САЩ не спираха да споделят възхищението си от красотата на Карлово и Розовата долина, от живите български традиции и обичаи.

Програмата в празничния ден продължи с демонстрации на розоварене в Бухаловия хан в Туристически комплекс „Старинно Карлово” и в Историческия музей, а за най-малките жители и гости на града отвори врати работилница за приложно изкуство с „Памс парти“.

Във вечерния концерт се включват Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада; рок група „Дъст”, Театърът на огъня и сенките и легендите от „Диана Експрес”.

В Празника на розата Карлово 2019 участваха Мария Колева, Габриела Гънчева и Анна–София; фолклорни формации от Баня, Войнягово, Горни Домлян, Климент, Дъбене и Ведраре, кукери от Климент, Войнягово и Горни Домлян; актьорът Александър Дойнов, Фолклорен ансамбъл “Розова долина” при Народно читалище “Васил Левски-1861 г.”- Карлово с ансамбъл „Загоре” от Стара Загора, Женски певчески групи от Баня, Дъбене, Кърнаре, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово, Климентската формация за автентични обреди, Гайдарският оркестър от Калофер, танцов състав от Сушица и Детско-юношеският състав “Розова долина“.

Организатор на празника е Община Карлово, съорганизатори – Народно читалище „Васил Левски – 1861г.”, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Исторически музей и Военен клуб Карлово.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм