Жители на Труд въстават срещу автоморга

Автор:
Четвъртък, 28 Март 2019 08:08
Жители на Труд въстават срещу автоморга

Жители на голям квартал на пловдивското село Труд подготвят подписка придружена с протест, срещу злоупотреби, извършвани на територията на бившето предприятие „Изгрев”, намиращо се срещу ЖП гара „Труд“, алармира Тодор Петров.

От началото на 2015 г., помещенията на въпросното предприятие, собственост на всестранна кооперация „Свети Власий”, се отдават под наем на фирми и лица, които според местните извършват незаконна дейност.

Срещу често сменящите се наематели през годините, са подавани редица жалби, към всички ресорни институции. Общото според потърпевшите е, че нарушителите работят предимно през нощта.

Още от самото начало в наемания имот се извършват бояджийки услуги. Дейността е свързана с шум, като често по цели нощи се носят миризми на бои и ацетон, които правят живота в близост истински ад.

След натиск от страна на живущите в района тогава, автобояджиите си тръгват, но това не решава проблема, защото скоро след това идват нови наематели, като сценария се повтаря. Към момента в бившето предприятие се помещават дърводелски работилници и автоморга.

„През малките часове на денонощието се чука, блъска, работят машини. Невъзможно е да се живее така” - споделят местните.

Хората живущи на улица „Искър” са търсили съдействие от кмета на община Марица Димитър Иванов, кмета на село Труд Красимир Минков, директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев и РУ село Труд. Подавани са множество сигнали на телефон 112. Търсено е съдействие и от председателя на всестранна кооперация „Свети Власий” Венцислав Гатев - без резултат.

Потърпевшите остават с впечатление, че проверките са предизвестени, поради факта, че малко след подаване на сигнал към институциите, дейността се преустановява . Така реално същите идват пред заключени врати, а незаконната дейност продължавала в по-късните часове.

На пръв поглед елементарен проблем, се оказва нерешим. Според живущите в близост, от скоро всички прозорци и врати, през които може да се наблюдава дейността в помещенията на бившето предприятие „Изгрев”, са закрити с всевъзможни материали, а при проверки, достъп до тези помещения остава невъзможен.

Общината удря на камък и при изискване на достъп до документи на кооперацията, които да внесат яснота за извършващите се дейности в пределите на нейния имот . Такива до момента не са представени, както става ясно от становище на кмета на община Марица Димитър Иванов.

Живущите в съседство продължават своята борба за нормален живот. Председателя на кооперация „Свети Власий” Венцислав Гатев е търсен за коментар и от местното Сдружение „Бъдеще за село Труд“. Въпреки настояването, такъв е отказан.

Последното възпроизведено действие идва от община Марица, която дава почти месец време на нарушителите да осигурят достъп до имота.

„Това е безумно много време, което дава възможност на всеки един нарушител, без значение каква дейност извършва да я заличи, в рамките на този срок“, коментира Тодор Петров живеещ на метри от обекта!

При създалите се обстоятелства потърпевшите нямат друг избор, освен да се подготвят за активни стачни действия.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм