Прокуратурата подхваща ром, заканил се на "гяури" от Войводиново

Автор:
Петък, 11 Януари 2019 16:23
Прокуратурата подхваща ром, заканил се на "гяури" от Войводиново
Прокуратурата подхваща рома Салхо Кисимов  от с. Войводиново, коюйто в момента е гастарбайтер в Германия.
 
Причината - видеоклип разпространен във Фейсбук, в който той се заканва на жителите на селото, наричайки ги гяури.

Семейството му живее в селото, в което двама роми пребиха ефрейтора от Специалните сили Валентин Димов, а след бутането на къщите се връща в Перущица.

Видеото, пълно със заплахи бе изтрито няколко часа  по-късно, а Салхо качи ново, в което почват многословни извинения за предишните му думи. Ромът се оправдава, че видеото било инспирирано, защото не занел къде са жена му и децата.

След като разбрал се успокоил и се извинява на жителите на Войводиново - селото, в което той признава, че е ял хляб дълги години.

Ето заплахите на рома:

Здравейте, братя роми! Това, което направиха във Войводиново, няма как да го забравя. Просто, доста хора от Войводиново ще пострадат много. Много ще пострадат. Особено крайните къщи… Тия две момчета нямат вина. При положение, че оня се е напил и тръгнал да ги блъска назад-напред по бордюра. Каква е тая България. Циганите били лоши. А вие нормални ли сте? Тия хора къде да идат, какво да правят (визира бутането на незаконните постройки в селото).

Войводци, ще пострадате много, крайни къщи ще горят, ще ви разкажем играта. Ако имах възможност да се прибера в България, при първа възможност и аз щях да нападна. Жена ми пътува за Перущица. Това няма как да се забрави. И децата са в Перущица, при сестра ми. Много воеводци ще пострадате. Ще ви видя как ще идете на борсата в Първенец. Ще ви разкажа играта. Тогава ще видите вие колко са луди циганите.

Ще видите вие втора Катуница. Не си мислите, че ще ви оставя всичко така. Вие крадете повече от циганите. Окрадахте къщите ни. Кой краде – циганинът, или гявурът, извинявайте, българина. Войводци, просто много тежко ще живеете. Крайните къщи трябва да се съберете всички в центъра да живеете. Мамата ви мръсна, де*ба. Къв министър си ти бе, Каракачанов, боклук! Тъпанари! 

Проверката е по повод установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и е по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на  престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г.  

Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.  

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм