Ако сте в Карлово, идете в Мазаковата къща

Автор:
Ако сте в Карлово, идете в Мазаковата къща

Продължават мероприятията посветени на 179 години от рождението на Васил Левски и Празник на Карлово. В Мазаковата къща бе открита обновената етнографска експозиция, която е част от Историческия музей в Карлово.

"Днешният ден 14 юли е посветен на Стефан Мазаков, герой от боевете на Шипка и подпредседател на инициативния комитет за построяването на паметник на Васил Левски в Карлово. Мазаков се жени за дъщерята на карловския учител и свещеник Христо поп Василев и свързва живота си с Карлово. Избиран е за общински съветник, за карловски депутат в ХІІ и ХІІІ Общо Народно Събрание, за председател на местното Поборническо-опълченско дружество.

С неговото съдействие княз Фердинанд през 1904 година в Карлово е разквартируван 28 пехотен Стремски полк. Той има заслуга за построяването на болницата и гимназията в града ни. Нека бъде съхранена родовата памет за Апостола – Стефан Мазаков е допринесъл много за увековечаване паметта на Левски", каза Мария Деанова директор на Историческия музей.

Тя благодари на наследниците на Стефан Мазаков - Аблена Мазакова, Теодора Коларова и внучката и, Смила Стоева, Венцислав Мазаков, Жаблена и Райна Мазакови – пристигнали от София и Варна за да почетат паметта на техния родственик. Ценни фотографии от живота на семейство Мазакови, изложени в експозицията, са предоставени на Исторически музей Карлово от неговите наследници.
Изнесена бе тематична програма, в която участваха женски певчески колектив от пенсионерски клуб "Патриот" с. Куртово и вокално трио "Импресия" при НЧ "Васил Левски 1861 г.". Християн Николов ученикът от ПГ "Владимир Заимов" Сопот изпълни стихотворението "Опълченците на Шипка".

На събитието присъстваха още Петя Найденова директор дирекция "Хуманитарни и социални дейности", Дора Чаушева директор на НМ "Васил Левски", Стоян Иванов директор на ИМ Клисура, Мирослав Колев директор на Общинска библиотека, офицери и сержанти от запаса при дружество "Стефан Мазаков" село Куртово, граждани.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм