Започна Празникът на Розата в Карлово

Автор:
Събота, 28 Май 2016 16:05
Започна Празникът на Розата в Карлово

С пресъздаването на ритуал "Розобер" в розовите масиви на карловския квартал Сушица започна Празникът на Розата 2016 в Карлово.

С много народни песни и хора, бе посрещната Царица на Розата 2016 Марина Свиленова. С хляб и сол и китки от рози бяха посрещнати гостите в розовите градини. Гайдарски оркестър от град Калофер изпълняваше празнични мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер.

С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на Розата 2016.

По-късно Царицата бе въведена от шествие на площад "20-ти юли", където д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово й връчи преходната златна роза, изработена от двадесет и четири каратово злато, която се връчва на всички Царици от 1975 година.

В своето обръщение кметът каза:

"В ден като днешният ми се иска времето да спре, за да се насладим на аромата на Нашата роза, на синьото небе, на слънцето, на зеленият балкан, на всичката тази красота, която Бог ни е поверил да я пазим и да се радваме. Преди повече от пет века нашите предци с много ум, с много трудолюбие са започнали да отглеждат маслодайната роза. Повече от пет века в дните на месец май до началото на месец юни, независимо от времето, в нашият край върви най-хубавия сезон – розобера. Днес ние сме тук за да отдадем нашата почит на трудолюбието на всички които се занимават с отглеждане на маслодайна роза на всички. Нека в този прекрасен ден всички да отворим душите и сърцата си за красотата и да бъдем в добро настроение! Честит празник!".

"Уважаеми съграждани и гости, трудолюбиви и мъдри, благородни и достойни поданици на моята долина, добре дошли тук в сърцето на България , тук където всяка педя земя нашепва чудни легенди, всяка пътека води към късчета земна красота, и мечтите на хората мерят ръст с планинските върхове. Аз Царицата на Розата Ви благославям и повелявам днес да бъде ден на всеобщо веселие, радвайте се на вашият труд и на земята която ражда красота. Да бъде празник!", отправи своите приветствени слова Царицата на розата Марина Свиленова.

Празнична фолклорна програма изнесоха Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" Плевен, Танцов състав "Розова долина" - Карлово, Гайдарски състав "Петко войвода" - София, фолклорни групи от Войнягово, Баня, Климент, Дъбене, Горни Домлян.

По-късно в Исторически музей Карлово бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.

Официални гости на празника бяха народните представители на 43-то Народно събрание Никола Хаджийски, д-р Христо Грудев, Димитър Дъбов, Магдалена Ташева, Мартин Иванов, Н.Пр. Алберто Труеба – посланик на Аржентина, Н.Пр. Ана Мария Фернандес – посланик на Бразилия, Георги Ранов областен управител на област Стара Загора, Георги Пилев – зам.-областен управител на област Пловдив, Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, кметове на общини и населени места, Царици на Розата през годините от 1975 г. до настоящия момент, представители на посолството на Япония, официални делегации от община Осио Сотто - Италия, община Конин - Полша, Китай, град Батнаухайн - Германия, представители на държавни и местни институции.

Стотици жители и гости от страната и чужбина /Япония, Холандия, Китай, Италия, Белгия, Франция и др./ присъстваха на Празника на Розата, който бе едно незабравимо изживяване за всички жители и гости на Карлово.

Туристическите групи останаха очаровани от обновеният облик на града ни, от запазените традиции, от българския фолклор и песни, които прославят най-ценното злато в нашия край – маслодайната роза .

По повод Празника на Розата бяха получени поздравителни адреси до кмета на Община Карлово от Президента на Република България, министерства, посолства, кметове на общини и населени места, ръководители на институции и др.

Вечерта ще завърши с празничен концерт на военен духов оркестър при 61-ва Стрямка механизирана бригада, модно ревю "Българска шевица", фолклорна плетеница с участието на Самодеен танцов състав при НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1914" гр. Твърдица, концерт на финалистите от Х Фактор Християна Лоизу, Пламен и Иво.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм