138 г. от Първия градски съвет в Карлово

Автор:
Събота, 16 Януари 2016 14:57
138 г. от Първия градски съвет в Карлово

На днешната дата, преди 138 години в Карлово, само няколко дни след освобождението на града, местните патриоти и първенци се събират в храм „Св. Николай" и основават първия в историята на нова България Градски съвет. За негов председател е избран Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски.
Отбелязването на годишнината от основаването на първия Градски съвет започна в храм „Св. Николай", където беше отслужена тържествена литургия. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на общинския съвет Теодор Шойлеков, зам.-областният управител на област Пловдив Георги Пилев, общински съветници и граждани поднесоха цветя пред паметната плоча поставена по този повод на храма. Тържественото шествие, съпроводено от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, продължи с поднасяне на цветя пред барелефа и паметната плоча на къщата, където е живял Васил Караиванов и венци пред неговия паметник, който се намира в центъра на града.
С химна на Република България и химна на гр. Карлово започна по-късно тържествената сесия на Общинския съвет, която се проведе в залата, носеща името на първия негов председател – Васил Караиванов. Директорът на Историческия музей Мария Деянова представи презентация, с която припомни фактите за историческото събитие.
„Необходимо е да направим три важни неща: да създадем необходимите условия, карловската икономика да продължи да се развива във възходяща посока; да запазим това, което Господ ни е дал – чиста природа и да осигурим реда и сигурността на българските граждани. Нека заедно, ръка за ръка законодателна и изпълнителна власт да успяваме да отсяваме зърното от плявата и да намираме общ път за развитие на нашия регион.", каза в приветственото си слово д-р Емил Кабаиванов.
Поздрави към председателя на Общинския съвет Теодор Шойлеков, по повод днешния празник поднесоха още Мариана Кацарова – председател на Общински съвет Сопот, полк. Костадин Добрев – зам.-командир по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Стефан Караиванов и неговия син Васил, потомци на Васил Караиванов, Станислава Георгиева – ръководител на Младежкия парламент при СОУ „Христо Проданов.
На тържествената сесия присъстваха кметът на община Сопот Деян Дойнов, зам.-областния управител Георги Пилев, кметовете на община Карлово от предходни години Николай Бойков и Христо Войняговски, предишните председатели на Общинския съвет Тошко Стоев и Пламен Славов, общински съветници, кметове на населени места, зам.-кметовете на община Карлово, директори на културни и просветни институции от общината.

По повод 138 години от създаването на първия Градски свет в Карлово, Историческия музей представи във фоайето на община Карлово архивни документи. Сред тях, за първи път бе изложен и автентичен документ от 1918 г., подписан от видни местни първенци, с който се създава Инициативен комитет за изграждане на жп линията Карлово – Пловдив. Този документ и още две други ценни архивни книги, бяха дарени на музея от кмета д-р Емил Кабаиванов по повод годишнината от освобождението на град Карлово, която бе отбелязана на 8 януари.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм