Данъчен и зет на съветник на съд за 10 бона подкуп

Автор:
Понеделник, 11 Август 2014 00:00
Данъчен и зет на съветник на съд за 10 бона подкуп

Данъчният Георги Барашки /45/ сяда на подсъдимата скамейка за подкуп от 10 000 лева.

Срещу рушвета той обещал на другия подсъдим по делото - съдружник в първомайската Вет- партнерс ООД Румен Досев /39/ и зет на общинския съветник от ОбС Първомай Митко Хубинов, да намали ревизионния му акт за източване на ДДС от около 90 000 лв. на 26 000 лева.

В един от телефонните разговори с посредника Барашки пояснил, че начело на НАП Пловдив е сложен неговия човек, имайки пред предвид, че като директор на данъчното на 1-ви октомври 2012 г.бил възстановен неговия познат Николай Брънчев.

В деня преди и в този на предаването на подкупа – 4-ти и 5-ти октомври, ревизионният акт претърпял странни трансформации при изготвянето му в компютъра, които спайдушили сумата за плащане като спукан балон от 89 554 лева на 26 488 лева

Благодарение на намесата на Икономическа полиция, ДАНС и Окръжна прокуратура поредното бъркане в държавната хазна било предотвратено, а Досев се сдобил с акт за 136 895 лева.

След обжалването от Вет-партнерс ООД, окончателната сума, която дружеството трябвало да плати била 80 285 лева.

Фирма Вет-партнерс ООД се занимавала с търговия на ветеринарномедицински продукти.

Ревизията на данъчните обхванала периода от 01.12.2009 г. до 30.05.2010 г. и от 01.09.2011 до 31.01.2012 г.

Констатациите при насрещни проверки на фирмите, които са получили доставки от Вет-партнерс, били, че има източване на ДДС заради нереални и фиктивни сделки, а фактурите съставени за тях са фалшиви.

8 фирми от Видин, Пловдив и София не успели да представят реални доказателства, че са придобили стоките, описани във фактурите на Вет- партнерс ООД.

Фактурите на 2 от фирмите били придружени с фискални бонове, но при проверката на НАП станало ясно, че компаниите дори нямат регистриран касов апарат, така че няма как да се разплатят в брой.

Главният инспектор по приходите и ръководител на екипа на Националната агенция по приходи /НАП/ Петър Кисов изготвил искане до дирекция Събиране, според което потенциалните дългове на фирмата по ДДС в размер на 123 000 лева/ 103 000 лева и 20 000 лева лихва/ да бъдат обезпечени със запор.

С постановление от 16-ти май 2012 г. банковите сметки на дружеството били запорирани.

Досев научил неприятната вест на 21-ви май, когато срещу разписка му било връчено копие от данъчния акт.

Той се притеснил от големия размер на сумата и почнал да търси връзки в данъчното.

Питал своя приятел и бизнеспартньор Николай Костурков дали има познати в НАП.

Той го свързал с данъчен на име Николай, който като погледнал документите, го посъветвал да изчака издаването на ревизионния акт и да обжалва по законния ред.

Досев обаче продължил да ръчка Николай Костурков да го запознае с друг данъчен.

Чрез друг свой познат приятелят му намерил телефона на Георги Барашки и му го дал.

Опознавателната първа среща между Досев, посредника Николай Костурков и Барашки била в началото на септември 2012 г. в кафене на Пещерско шосе.

Съдружникът в първомайската фирма обяснил проблема си на данъчния и го попитал дали може да направи нещо, за да го реши.

Барашки казал, че конкретен отговор може да даде, но след като извърши проверка.

После взел БУЛСТАТ и името на фирмата и си тръгнал.

След близо 2 седмици данъчният се свързал с Костурков по телефона и му казал, че може да помогне, ако се срещнат.

Второто рандеву било в същото заведение.

Барашки обяснил, че на фирмата Вет - партнерс ООД се очертава начет за около 90 000 лева, но той познавал човек, който може да намали размера на акта.

Това щяло да стане като се признаят доставките и съответно ДДС към Вет - партнерс ООДот някои по-читави фирми, нямало да бъдат зачетени само тези от 1-2 компании, които били много проблемни.

Барашки обявил, че тази услуга ще струва нещо и останалите двама събеседници недвусмислено разбрали, че става дума за подкуп.

Данъчният обещал да се обади, когато е готов и си тръгнали по живо, по здраво.

На 3-ти октомври 2012 г. Барашки провел два телефонни разговора с Николай Костурков – преди обед и следобед.

В тях той пояснил, че начело на НАП Пловдив е сложен неговия човек и нещата щели да продължат по план.

Барашки имал предвид, че като директор на данъчното бил възстановен неговия познат Николай Брънчев, който започнал работа на 1-ви октомври 2012 г.

Костурков съобщил добрата новина на Досев.

На 4-ти октомври данъчният пак телефонирал на посредника и му заявил, че сумата, която иска за съдействието си е 10 000 лева и тя трябвало да му бъде предадена на следващия ден.

Към 16 часа Костурков се обадил на фирмаджията и му съобщил за подкупа.

С цел конспиративност двамата събеседници си служили с кодови думи, а именно че до следващия ден трябвало да бъдат събрани 10 000 тона жито.

Срещата била насрочена за 10, 45 часа на 5-ти октомври в кафе Мираж на кръстовището на ул. Владивосток и бул. Свобода.

Досев, който дошъл с Костурков, държал плика с рушвета във външния джоб на чантата на лаптопа си.

След тях пристигнал и Барашки, който го успокоил, че начетът му ще бъде смъкнат от 90 000 на около 20 000 лева.

Данъчният попитал дали носят без да уточнява какво.

Досев изкарал от чантата си плика с 10-те бона и го дал на Барашки, който след това си тръгнал.

На излизане той обещал, че в същия ден ревизионния акт ще бъде готов.

Междувременно на 4 и 5-ти октомври ревизионния акт претърпял няколко странни трансформации при изготвянето му в компютъра на Евелина Загурова – Арабаджиева - член на ревизионния екип.

Според първия файл от 11, 22 часа на 4-ти октомври актът бил на стойност 89 554 лева.

По-късно към 16, 22 часа били признати за реални доставките на две от фирмите, които били направени извън ревизионния период, което намалило сумата до 42 725 лева.

На 5-ти октомври към 13, 45 часа били признати доставките на 7 от 8-те фирми.

Тогава сумата за плащане станала 26 488 лева.

Това бил и окончателния вариант, подписан от шефа на ревизионния екип Петър Кисов и Евелина Загурова – Арабаджиева и връчен на фирмаджията срещу разписка на 9-ти октомври.

На 18-ти октомври Досев и неговия тъст –59-годишният Митко Хубинов, общински съветник, бивш член на ГЕРБ, ексшеф на ОбС Първомай и кандидат за кмет, на последните избори, се срещнали с Барашки в кафе Мираж до Братската могила.

Инициативата за разговора била на фирмаджиите от Първомай, които смятали да търсят от данъчния съдействие за данъчната ревизия на фирмата на Хубинов - Асклеп – П ООД Първомай.

След като дали БУЛСТАТ и име на фирмата на Барашки, те се разделили.

На излизане от заведението били задържани при операция на ДАНС, Икономическа полиция и Окръжна прокуратура.

Разследването срещу фирмите на Хубинов и Досев е започнало в края на юни по друга линия.

Те доставяли от Холандия биодобавки за угояване на животни. Продуктите им обаче нямали лиценз за търговия в ЕС, но въпреки това те ги разпространявали в България.

След акцията Хубинов бе освободен срещу 5000 лева парична гаранция, зетят Досев също излезе с парична гаранция, а Барашки бе задържан за 72 часа.

При разговора в ДАНС съдружникът във Вет-партнерс ООД Първомай си признал всичко за контактите си с данъчния.

Иззети били и разпечатки от мобилните оператори за разговорите между тримата.

От колата на Досев Ситроен Берлинго били иззети 6480 лева, от дома на Барашки – 3850 лева, лаптоп и флашка, а от кабинета на Евелина Загурова-Арабаджиева в данъчното на ул. Чернишевски – документи и компютърна конфигурация, където се виждали трите варианта на ревизионния акт на Досев.

На Вет-партнерс ООД Първомай пък бил съставен нов ревизионен акт на стойност 136 895 лева, който след обжалването му в съда паднал на 80 285 лева.

Адвокатите на Барашки представили документи, че той е лекуван от тежко заболяване през 1997 г.

Тройната съдебномедицинска експертиза направена през декември 2012 г. обаче доказала, че данъчният е клинично здрав.

Барашки е обвинен в престъпление по член 304б ал. 1 от НК, затова, че е приел дар - 10 000 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице при ТД на НАП Пловдив във връзка със службата им.

Според текста в НК който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лева.

Досев е обвинен в престъпление по член 304б ал.2 от НК затова, че е дал дар - 10 000 лева на Барашки, който твърди, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице при ТД на НАП Пловдив във връзка със службата му.

Според текста в НК, който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1 се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 3 000 лева.

При разпитите по време на досъдебното производство Досев се е признал за виновен, а Барашки отрекъл вината си.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • za60

  ЗАЩО ГЕРБ УПРАВЛЯВА ПЛОВДИВ В КОАЛИЦИЯ С ДПС,ЗАЩО ПЛОВДИВ Е С НАЙ-ВИСОКИТЕ ДАНАЦИ И НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ,ЗАЩО ВСИЧКО СЕ ПРАВИ КОЛКОТО ДА СЕ КАЖЕ ,ЧЕ Е НАПРАВЕНО ,ЗАЩО СМЕ С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ,ЗАЩО НЯМА ЕВРО ПРОЕКТИ А СЕ ПЛАТИХА МНОГО ПРОЕКТИ КОЙТО МАЙ НЯМА ДА СЕ СЛУЧАТ ,ЗАЩО НА ВСЯКА СЕСИЯ СЕ РАЗГЛЕЖДА ТЕГЛЕНЕТО НА ЗАЕМ И ПРОДАВАНЕТО НА ОБЩИНСКИ ИМОТИ---ОЧАКВА НИ НОВО ВДИГАНЕ НА ДАНАЦИТЕ СЛЕД КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ ЗА ДА СЕ ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ ДОРИ ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМИ ЗА ДА СЕ ПОГАСЯВАТ ЗАЕМИТЕ НА г-н ТОТЕВ

 • читател

  отговори на: za60

  Защото си по-прост и от Жана Дарк на февруарските уличниците...
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/galleries/45564/IMG_0012.JPG

 • справедлив!

  Браво на бизнесмените с политически амбиции и рушветчийски умения!!! Сигурно са и демонстративно вярващи и благодетелни хорица....ОТВРАТИТЕЛНО !!!

 • надето

  Браво Румене,обичам те крадльо!

 • колега

  Децата на крадеца Румен Досев горди ли са с този почтен татко?

 • аз

  Кой кого научи да крие даньци тьста или зетко?А как да подкупва?А как да краде?Избори са се задали трябва пак да се кандидатират, но този пьт и двамата,та хубавичко да се подкрепят и поооовече да крадат.Това са най-почтените бизнесмени ,все повече са готови да крадат.

 • колеги

  Много непрофесионално е написана статията и не отразява обективната действителност. Написано е само това, което предизвиква сензация, а не обективната действителност. Първоизточника на госпожа журналистката е неточен. Нека първо същата да провери данните дали това е така и тогава да пише врели некипели или кой каквото и каже само и само да има сензация. А дали това е вярно? Дали скъпата, поръчкова журналистка има разрешение от лицата или от ръководството на НАП да публикува пълните имена на очернените колеги? Или и това няма също значение? Ако колегите бяха толкова виновни, колкото ги изкарва госпожа журналистката, дали още на други ден щяха да бъдат на работа или щяха да бъдат отстранени както въпросния колега? Млада госпожице, предполагаме, че е така, първо проучвай сведенията и данните както трябва, а после пиши, защото написаното от теб е неверно и неточно. Информацията е изкривена и само се очернят имената на колегите, така се съсипват човешки животи от вашите драсканици и врели некипели. По-хубаво напиши истината, как стоят нещата, а не това какво ти диктуват......Ако някой очерни по този начин твоето име, ако те набеди по същия начин, без да са преценени и огледани нещата, как ще се почувстваш ти? Няма да ти пука ли...? Дано да не ти се случва, защото тогава ще пееш друга песен....

 • д-р Асенов

  Румен Досев и Митко Хубинов са срам за нас ветеринарните лекари.Алчни и безсрамни само за пари мислят.Не са се стреснали нито засрамили и продават пак разни баркочи. Абсолютни безсрамници!!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм