Кричим заплашен с наводнение

Автор:
Понеделник, 08 Април 2013 08:28
Кричим заплашен с наводнение

От НЕК без предупреждения започнаха изпускането на водни количества от язовир Въча, през язовир Кричим, по старото корито на река Въча, което не е почистено и това може да причини преливане на определени места по пътя между Кричим и Девин, алармират от общитата.

Кметът на Кричим Атанас Калчев е крайно възмутен, че нито той, нито Гражданска защита, нито Областна администрация - Пловдив са били уведомени своевременно за изпускане на вода, което според градоначалника е над 30 кубически сантиметра в секунда.

НЕК са длъжни предварително да уведомят изброените по-горе институции, чрез ТДУ – Пловдив да се вземат необходимите превантивни мерки за оповестяване на хората, особено за онези, които по една или друга причина в момента на вълната се намират в старото корито на реката.

Атанас Калчев допълни, че след обяд около 18.00 часа прибирайки се към Кричим е забелязал, че в старото корито тече повече количество вода от обичайното.

Затова е направил необходимото като е позвънил на ЦДУ на НЕК – София.

От там му заявили, че били уведомили Гражданска защита, което към момента на обаждането се е оказало не истина, защото след направените справки в ГЗ – Пловдив, Областна Администация – Пловдив се е оказало, че уведомлението е получено между 19.00 и 19.15 часа в неделя, също така служтелят на ГЗ в община Кричим не е надлежно уведомен за изпускане на водата от каскадата респективно и кметът на общината.

Ако това беше направено, щеше да бъде създадена необходимата организация за оповествване по съответния ред.

Калчев е категоричен, че не дай си Боже, изплуват трупове на хора в река Марица и те са на хора от Кричим, той няма да носи отговорност.

За пореден път местната власт в община Кричим призовава ръководството на НЕК да спазват разпоредбите на закона и при нужда за контролирано изпускане на вода да бъдат уведомявани институциите, а не да се работи тайно, както в случая, защото този начин може да бъде твърде опасен за хората, както от града, така и за всички живеещи в населените места по поречието на река Въча.

Кметът на Кричим предполага че ще се потърси съответната отговорност от длъжностните лица, които не са си свършили работата.

Имайки предвид усложнената обстановка по цялата каскада „Въча", а именно това че всички язовири са пълни до допустимата граница такова отношение от страна на отговорните институции е слабо казано несериозно и безотговорно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм