Петър Мутафчиев откри новите гари в Калояново и Графа

Автор:
Понеделник, 16 Февруари 2009 16:46

ImageБлизо 40 % от жп гарите в страната са изцяло обновени. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на откриването днес на реновираните жп гари в Калояново и Граф Игнатиево. Общата инвестиция в тях е над 350 хил. лева. На откриването на модернизираните приемни здания присъстваха генералният директор на НК ЖИ Антон Гинев, депутати от пловдивския регион, представители на местната власт и граждани. Министър Мутафчиев съобщи още, че общо 80 прелеза са ремонтирани в страната, 18 от които са в пловдивския регион. Железопътната гара Калояново беше ремонтирана изцяло, след като през 2005 г. пострада много сериозно от поройните дъждове.

НК ЖИ вложи близо 200 хил. лева в цялостния ремонт на приемното здание и магазията, кантарната кабина и пост 1 на гара Калояново, както и в модернизацията на околните гарови пространства. Строителството започна на 30 октомври 2007 г. и завърши на 9 май 2008 г. На 7 август 2008 г. НК ЖИ стартира модернизацията и на околните пространства. Строителните работи по вертикалната планировка започнаха на 18 август 2008 г. и завършиха в края на октомври 2008 г.

НК ЖИ ремонтира и гара Граф Игнатиево. Общата инвестиция на двата проекта за модернизация на гарата е близо 155 хил. лева. На 18 юли 2005 г. инфраструктурната компания сключи договор за ремонт на приемното здание – покрив, фасада, чакалня, подмяна на дограма, както и ремонт на помещенията за гаровия персонал. Работите започнаха на 28 ноември 2005 г. и завършиха на 27 януари 2006 г.

На 6 октомври 2008 г. НК ЖИ сключи договор за ремонт на сградите и вертикалната планировка на гара Граф Игнатиево. Строителните работи завършиха на 4 декември 2008 г. Ремонтът обхвана първи, втори и трети перон на гарата, където са подменени настилките и перонните бордюри. Към пероните бяха изградени подходи за достъп на трудно подвижни лица, ремонтирани са гаровата тоалетна и две стаи за стрелочниците и ръководител движение, както и е изградено водоснабдяване на тоалетната и приемното здание.

Ремонтите на гарите в Калояново и Граф Игнатиево е поредната крачка в развитието на железопътния транспорт и подобряването на условията на обслужването на гарите в страната, както и повишаването на комфорта на пътуващите с влак.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм