Ловците в Новаково с 10-метров кръст

Автор:
Петък, 20 Ноември 2020 13:06
Ловците в Новаково с 10-метров кръст

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев присъства на освещаването на новоположен метален кръст в местността „Света Троица“ на асеновградското село Новаково. Градоначалникът пожела на инициаторите и на всички жители на населеното място най-вече здраве и благоденствие. Доктор Грудев обяви, че община Асеновград ще подпомогне облагородяването на мястото. Идеята е да се поставят пейки и маса, да се засадят дървета и като цяло да се освежи. Целта е местността да се превърне в привлекателен за местни и туристи кът за отдих.
Кръстът се извисява на височина 10 метра и половина. Инициативата, реализацията и част от финансирането е от местната ловно-рибарска дружина в Новаково. Основен дарител за осъществяването на каузата е фирма „Техномонтаж“, с управител Георги Желязков. Дарени са средства и от жители на селото. Освещаването на кръста се състоя на големия християнски празник Архангеловден. Предстои да му бъде поставено осветление, за да грее над Новаково всяка вечер.
Идеята за поставяне на светинята се е родила спонтанно. Посланието е да напомня на хората, че трябва да вярват, казва кметът на Новаково Милен Демирев. На около 50 – 60 метра от 10-метровия кръст е изграден параклисът „Света Троица“. На храмовия празник там се събират хора, правят се курбани и служби за здраве. Местността е разположена високо над селото и пред посетителите от върха се открива спираща дъха гледка.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм