Пътят към Лясково е изграден през 60-те години

Автор:
Четвъртък, 13 Август 2020 09:31
Пътят към Лясково е изграден през 60-те години

Стартиралите строителни дейности по пътя към Асеновата крепост, във връзка с укрепване на свлачищната зона и възстановяване на пътната настилка, ни провокираха да се върнем назад във времето. Със съдействието на Исторически музей – Асеновград потърсихме информация за състоянието на пътната комуникация между града и планинските села над туристическия обект.

От книгата на Николай Хайтов "Асеновград в миналото" става ясно, че през Средновековието от местността „Метоха“ тръгвали два различни пътя. Те и до днес личат. Първият е старият път за Асеновата крепост, който преминава покрай „Метоха“. Той слиза към реката и продължава по левия й бряг нагоре към Бачковския манастир. Вторият е лясковският път, който минава покрай църквата „Свети Георги Метошки“ и поема по източния склон на височината на параклис „Свети Димитър“ към Равдин.

През 1875 г. в Асеновградско е имало предимно малки, черни, коларски пътища. Вероятно е имало и много други малки пътеки, които минават през планината и са свързвали селата помежду им, както и с Асеновград. Няма точни данни кога е изграден точно пътят. Знае се, че през 60-те години на XX-ти век се строи настоящият път Асеновград – Смолян. Предполага се, че е възможно по това време да е бил изграден и пътят до Асеновата крепост.

Днес, в съвремието, пътният участък е сред най-натоварените в общината. През него преминават автобуси с туристи, посещаващи Асеновата крепост, както и такива, които са решили да проведат своя отдих сред красивите Родопи. Качеството и безопасността на пътната отсечка е от първостепенна важност не само заради туризма. А пътят свързва Асеновград с още 3 села – Лясково, Добралък и Яврово, в които живеят стотици хора. Ето защо укрепването на свалчището е важен обект, който ще подобри комуникацията и ще разшири възможностите за развитие на региона.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм