160 т. стари пестициди в Пловдивско!

Автор:
Четвъртък, 30 Юли 2020 12:21
160 т. стари пестициди в Пловдивско!

160 тона пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в складове и депа на територията на област Пловдив повече от 15 години. Това е установила проверката на сформираната междуведомствена комисия със заповед на областния управител Дани Каназирева.

Това стана след като министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро, се разпореди за проверки по цялото течение на Марица заради замърсяване с отрови край Симеоново.

Експертите са констатирали, че препаратите са останали след приключване на проекта по българо-швейцарската програма за събиране и унищожаване на този вид пестициди на територията на областта. Те се съхраняват в течно и твърдо състояние в шест склада, като част от тях са в ББ кубове/25 броя с вместимост около 4 000 кг единия/. Друга част се съхраняват в постройки със зазидани прозорци и врати.

В писмото до екоминистъра се посочват настоящите проблеми и риска, ако не се вземат мерки с по-нататъшното съхранение на препаратите. Според доклада на комисията е установено липса на охрана и достъп на външни лица до складовете. Постройките са далеч от населено място и няма възможност за ежедневно наблюдение и възможност от възникване на пожари/единия склад се е запалил преди години/. Част от постройките, в които се съхраняват препаратите са вече частна собственост и собствениците търпят загуби. При изработката на ББ кубовете е положена арматура, която в момента корозира и създава пукнатини в стените ,през които изтича течна и миризлива субстанция. Неправилното подреждане е повредила дъната на кубовете от втори етаж и от там също има течове.

Единият от  трите склада на територията на община  Хисаря се намира във втори пояс на санитарно охранителна зона на находище за минерална вода ”Хисар". Останалите складове са на територия на общините Калояново, Карлово и Марица. По време на проверката от  РИОСВ са съставили 6 констативни протокола на длъжности лица  и собственици на имоти, върху чиято територия се намират складовете и депата.

Междуведомствената комисия излиза и с конкретни предложения – всички препарати да се съберат на едно място в област Пловдив или страната като се осигури складово помещение, отговарящо на всички нормативни изисквания. Да се даде възможност на собствениците на частни имоти, на чиято територия се намират препаратите, да ги предадат на лицензирани фирми за унищожаване за тяхна сметка – склад в с. Старо Железаре. И не на последно място да се осигурят допълнителни средства на общините и препаратите да бъдат унищожени чрез лицензирани фирми в РБ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • майки

    Госпожо Каназирева, моля Ви поне вие вземете някакви мерки. Не смеем вече децата си да изкараме на разходка или в парка. Градът е пълен с комари, просто не се издържа. Вече има деца по болниците с алергични реакции. Звъним всеки ден в Общината и оттам на телефона за сигнали един мъж с глас на възрастен човек ни ругае и ни обижда. Молим ви, вземете мерки. Проверихме, че има общинска структура, която трябва с това да се занимава. Очевидно не се справят. Вземете мерки, наистина не се издържа.

  • Петрови

    Снощи на Главната и в Капана беше шок и ужас, комарите бяха на ята. Прибрахме се нахапани от глава до пети. Че нищо не правят от кметството цяла година, е ясно вече на целия град, но че не могат да се справят с толкова елементарен проблем - вече е недопустимо. Оставка и на кмета.

  • НЕКАДЪРНИЦИ

    НА БАСКЕТБОЛИСТА ДА МУ НАПРАВЯТ НА РЕШЕТО КОМАРИТЕ НЕКАДЪРНАТА ГЛАВА. ТО БИВА, БИВА ТЕПЕГЬОЗЛЪК, АМА НА КМЕТА МИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ. ЦЕЛИЯТ ГРАД ПРОПИЩЯ ОТ КОМАРИТЕ, ТОЙ СИ БЪРКА В НОСА.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм