В Асеновград започна подготовка за Преброяване 2021

Автор:
Сряда, 29 Юли 2020 06:37
В Асеновград започна подготовка за Преброяване 2021

Община Асеновград съобщава, че вече започна подготовката за преброяването през 2021 г. От 20.07.20 г. до 15.09.20 г. Националният статистически институт съвместно с общинските преброителни комисии ще осъществи един от основните подготвителни етапи. Близо 2 000 представители на общините и на държавното ведомство, преминали специализирани обучения, ще извършат предварителен обход във всички населени места на територията на Република България. Целта е актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите.
По време на обхода регистраторите ще съберат информация за географските координати и характеристиките на сградите. Обект на наблюдение са жилищнИ И нежилищни сгради, в които живеят хора, места за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги, локации, които е възможно да се ползват от лица, които са без дом, за обитаване или пренощуване. Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта. По този начин ще бъдат получени актуални и коректни адресни цифрови данни, които ще подпомогнат подготовката на Преброяване 2021 при съставянето на контролни райони и преброителни участъци.
За първи път в историята на преброяванията предварителният обход се провежда чрез ползване на мобилни устройства. Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата. Те ще комуникират с граждани лично, единствено когато се налага да изяснят дали сградата се ползва за жилищни цели, както и да установят точността на адресната информация. Регистраторите нямат право да събират от самите лица данни за тях, домакинствата или имотите им, както и да ги интервюират или изискват такива, по каквито и да било други въпроси. Всеки регистратор може да бъде идентифициран чрез служебната карта, която е длъжен да носи със себе си по време на обхода.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм