Откриха новия жп път Скутаре - Оризово

Автор:
Вторник, 28 Юли 2020 13:56
Откриха новия жп път Скутаре - Оризово

На официална церемония на ЖП гара Белозем, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски и областният управител Дани Каназирева, прерязаха лентата на изцяло обновения участък, който е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“.

Той е с дължина 26 км и обхваща железопътния участък от гара Скутаре до гара Оризово.

Рехабилитирани са железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация, приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и Белозем, включително е изградена пасарелка, както и нова спирка Опълченец с осигурен достъп на лица с намалена подвижност.

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на Република България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.

Като част от транспортен коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”, рехабилитацията на тази линия е от съществено значение както за България, така и за Европа.

„Постигнатата максимална скорост 130 -160 км/ч и по-високото качество на услугите ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на железопътния в сравнение с другите видове транспорт“, заяви инж. Папукчийски.

Изпълнител на договора е Обединение „Европейски железници“, а неговата стойност - 69 848 308, 66 лева без ДДС.

Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре - Оризово“ се финансиране от Кохезионен фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм