Кметът на Кричим обсъди с екоминистъра проекта Въча

Автор:
Вторник, 14 Юли 2020 17:19
Кметът на Кричим обсъди с екоминистъра проекта Въча

Кметът на Община Кричим Атанас Калчев разговаря днес с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Кметът получи уверението на министъра, че минималния воден отток по оводняване коритото на р. Въча след язовир "Въча" и язовир "Кричим", ще остане непроменен, а именно 5 м/куб./ сек - 24 часа в денонощието.

„С изпускането на тези водни количества ще се запази и ще се гарантира подхранването на кладенците за питейно-битово водоснабдяване на населението от гр. Кричим, гр. Перущица и с. Устина, които кладенци са в пряка хидравлична връзка с коритото на р. Въча.”, съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев.

„Също така с този воден отток като количество, ще се гарантира, че няма да бъде увредена ихтиофауната и като цяло екосистемите, обитаващи поречието на р. Въча до вливането й в р. Марица”, каза още кметът Калчев.

Министър Емил Димитров изрази готовност и заяви, че има вероятност водният отток в коритото да бъде завишен над сегашния, което от своя страна ще бъде от огромно значение за преодоляване на периодичната липса на вода за напояване на плодородното кричимско поле.

„В качеството си на кмет на община Кричим, изказвам благодарност на Министър Емил Димитров за проявеното разбиране и вземането на възможно най- правилното и адекватно решение по предотвратяване на бъдещи проблеми основно, но и не само, с питейната вода в горецитираните населени места и игнорирането на предпоставки за създаване на междуинституционално напрежение. Благодаря и на кмета на гр. Пловдив - г-н Здравко Димитров, от който получих съдействие и активна подкрепа, за да се постигне този положителен резултат от разговорите с министър Емил Димитров.”, заяви още кметът Атанас Калчев.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм