От 3 до 10 г. за ограбилите 100 лв. от дядо

Автор:
Четвъртък, 09 Април 2020 13:26
От 3 до 10 г. за ограбилите 100 лв. от дядо

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 32-годишния П. А. и 16-годишния А. М. от с. Трилистник.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за това, че на 5 април 2020 г. в с. Трилистник в съучастие като съизвършители са извършили грабеж на портфейл и пари, общо всичко на стойност 117 лева, от 86-годишен жител на селото, като са употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 198 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1, а за непълнолетния обвиняем А. М. и вр. чл. 63 ал. 1 т. 3 от НК.

Предвидените от закона наказания за това престъпление са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител, и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Съдът прие, че макар разследването да се намира на ранен етап, от събраните до момента писмени и гласни доказателствени средства може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са автори на престъплението, в което са обвинени.

Извършен е следствен експеримент, оглед на местопроизшествието, налице са и обясненията на обвиняемия А. М., който точно е посочил не само двора, но и конкретното място, където е изхвърлен портфейла, отнет от пострадалия.

Извършеното престъпление се отличава с ожесточеност и безпардонност, като е употребена освен физическа и вербална агресия спрямо пострадалия. Жертвата е възрастен човек, на 86 години, чиято възможност да окаже съпротива е силно намалена, двамата обвиняеми са разбили врата и прозорец, за да проникнат в къщата му.

Съдът прецени, че за двамата обвиняеми не съществува опасност да се укрият, но е налице реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, да извършат престъпление. При обвиняемия А. М. тази опасност се извежда и от обстоятелството, че грабежът е извършен само няколко месеца, след като е влязла в сила предишна присъда лишаване от свобода за срок от 2 години, чието изпълнение е било отложено.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 16 април от 13,30 часа.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм