Осветиха кръст и знаме на Трети март в Цалапица

Автор:
Вторник, 03 Март 2020 14:11
Осветиха кръст и знаме на Трети март в Цалапица

Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март. Деца и възрастни хора носеха трибагреника и се поздравяваха за празника.

Националното знаме беше издигнато във всички 21 населени места в общината.

„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни”, произнесе в словото си кметът на общината Павел Михайлов и допълни малко известни факти, свързани с историческата дата. Заедно с жители на село Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността „Каламица”, община Родопи.

Честванията на лобното място, където се е състояла една от най- големите освободителни битки започнаха с панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

„ На днешния ден преди 142 години България възкръсва. Трябва да помним! Това е наш дълг. Да знаем, че свободата и справедливостта не са ни дадени даром. Те се извоюват и ние трябва да се борим за това да ги запазим. Защото човек без памет е по-беден душевно от човек без бъдеще”, каза пред десетките жители, които се включиха в церемонията кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Пред мемориала на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи” поднесе венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

Тържественото честване на Освобождението в Цалапица продължи с нова патриотична инициатива. 20- метров пилон, издигащ националния трибагреник и носещ на върха си символа на християнството – кръста, беше осветен в присъствието на кметовете на община „Родопи” Павел Михайлов и на село Цалапица Ивайло Данаилов.

За пета поредна година,  по повод националния празник на България, в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов, кмет на най-голямата селска община- „Ропопи”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Бресничанин

    БРАВО!!!!!!!.....
    НАЙ ПОСЛЕ АЛЧНОТО ВЛЕЧУГО ВЛАДО МАРИНОВ ГО НЯМА ДО КМЕТА
    ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА ОБЩИНА РОДОПИ!!.....

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм