Водоноски в Брестовица до изчистване на мангана

Автор:
Понеделник, 02 Март 2020 17:32
Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов

ВиК Пловдив ще инсталира пречиствателно съоръжение за отстраняване на мангана от водоизточника на с. Брестовица. Това стана ясно на среща между областния управител г-жа Дани Каназирева и управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов по повод установеното замърсяване на питейната вода на селото и забраната за пряка консумация от населението.

При извършване на планов мониторинг ведомствената лаборатория на ВиК ЕООД - Пловдив е установила наднормено съдържание на манган във водоизточника на селото. Отклонение по този показател не е било констатирано в предходни години и това е наложило да бъдат взети повторни проби, които са потвърдили установеното превишение.

От страна на ВиК ЕООД - Пловдив е извършена проверка за установяване на възможните причини за настъпилите качествени промени на водата в тези водоизточници. Изразено е предположение, че същото може да се дължи на променения хидроложки режим на река Въча в участъка на помпената станция и отражението му върху подземните води в терасата на реката.

От ВиК уточниха, че предстои обявяване на обществена поръчка за изработване, доставка и монтаж на съоръжението. Заложените средства са между 100 -120 хил. лв.

До монтажа на съоръжението, водата от ВиК мрежата се ползва за битови нужди, а за питейни вече се обезпечава с водоноски.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм