Павел Михайлов: Заставаме твърдо зад протеста срещу кариерите

Автор:
Четвъртък, 27 Февруари 2020 12:45
Павел Михайлов: Заставаме твърдо зад протеста срещу кариерите

Твърдо заставаме зад хората и срещу кариерите в населените места на община „Родопи”. Тази позиция изрази кметът на „Родопи” Павел Михайлов пред десетките граждани, които днес се събраха пред сградата на общината на улица „Софроний Врачански” 1А. С опасения, че кметът и екипа му са отстъпили от предизборните си обещания да направят всичко възможно, за да се спре добива на инертни материали от планината над селата Белащица и Първенец , протестиращите настояха да чуят за пореден път позицията на община „Родопи”.

„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община”, коментираха недоволните граждани.

„Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи” ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата „медиатор” нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. „Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът.

След това кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите на околната среда и енергетиката.

„Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община „Родопи” като ръководство и хората сме от една страна”, изказаха мнение кметът и гражданите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Реално

    Ха. То се видя че двамата клоуни нямат никакви възможности. Добре че Бойко се намеси и Зико. Иначе белащенци бяхме загубени. Да не повярваш и Каназирева беше адекватна. А ония двамцата да си заминават че са за подбив вече.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм