Лидия Гимишева: Оставят Марково и Белащица без пари

Автор:
Четвъртък, 13 Февруари 2020 09:20
Лидия Гимишева: Оставят Марково и Белащица без пари

Лидия Гимишева – общински съветник в Община Родопи от „Движение ЗАЕДНО за Промяна“

Най-важният документ за една община е нейният бюджет. Особено важен е, когато новоизбраният кмет внася своето първо предложение за бюджет и се очаква през него да зададе своята посока за развитие на общината. Очаква се този първи бюджет да отразява приоритетите на новото ръководство, да са заложени политики и най-важното да отразява нуждите на населението.

Предложението за Бюджет на Община Родопи 2020 г., внесено от кмета Павел Михайлов, възлиза на 27,7 млн.лв. Като 11,7 млн. лв. - собствени приходи, 13,2 млн.лв. - приходи от държавни субсидии и 4,8 млн. лв - остатък от 2019 г. Тук трябва да се каже, че проектът на бюджета, предложен на гражданите за обществено обсъждане, което се проведе на 16.01.20 г. беше в размер на 22,1 млн.лв и почти 6 млн. бяха укрити от хората и разпределени по неясен принцип и без публичност. И така първа точка от предизборната програма на Кмета за публичност и справедливо разпределяне на средствата остава в историята като поредното неспазено предизборно обещание. Така направеното предложение е с 1,5 млн. лв. повече от отчета за 2019 г. и предвид факта, че данъчните ставки в общината не са променени, е повече от ясно, че така предложеният бюджет няма да се изпълни.

Първо впечатление правят тези почти 5 млн.лв. остатък от 2019 г., които са събрани през данъците на хората от 21 села в Родопи и не са инвестирани в населените места, чиято лоша инфраструктура и липса на канализации вече са известни извън пределите на общината.

Капиталовата програма:

Заложените капиталови разходи са в размер на 5 337 812 лв. като от държавата са предоставени 825 500 лв, приходи от ЕС 1 268 523 лв., собствени средства за 2020 г. в размер на 2 765 037 лв. и изпълнение на обекти от предходни години 478 752 лв.

Отново се наблюдава несправедливото разпределение на бюджета по населени места, като изобщо не се взема предвид състоянието на инфраструктурата и приходите от съответното село. Просто в новия мандат „любимците на кмета„ са други. Средствата вече се насочват към родното му село Първенец.

Така и второто предизборно обещание за децентрализиране на управлението на новоизбрания кмет остава в залите на предизборните срещи и може да се отбележи като неизпълнено.

Без да се насочва общественото мнение на противопоставяне между селата трябва да се отбележи, че сумата предвидена за с.Първенец възлиза на 1 066 900 лв. Така наречените Бевърли хилс села Марково и Белащица са оставени на саморазвитие.

Въпреки приноса за бюджета за с. Марково е предвиден ремонт на една улица за 325 хил.лв. (обект от 2019г., със средства от 2019 г. и процедура проведена през 2019 г). И въпреки , че приходите от Белащица сформират 30% от общия бюджет на общината (без да смятаме приходите от концесия на кариерите в размер на 250 000 лв), за селото са заложени 65 000 лв., КАКТО СЛЕДВА - 5000 лв. детска площадка, 30 000 лв. трактор втора употреба и 30 000 лв. закупуване на земя за гробищен парк.

За сравнение Брестник – 887 000 лв, Златитрап – 126 219 лв., Ягодово – 576 513 лв., Брани поле – 365 000 лв., Крумово – 110 000 лв.

От друга страна кмета предвижда закупуването на два служебни автомобила за обща стойност 100 000лв. (при наличието на 10 леки коли в активите на администрацията), 20 000 лв. климатици в общината, 16 000 лв. вентилация в общината, 10 000 лв. за лап-топ ( незнайно колко бр.), 10 000 лв. представителни разходи за кмета и 5 000 лв. за председателя. Мотото на БСП-АБВ на изборите беше „За Доброто на Община Родопи“, което явно е станало за „Доброто на техните села“.

До приемането на бюджета остават броени дни и се надявам на съвестта на общинските съветници да подкрепят предложените от нас спешни обекти в Белащица.

Ако дългогодишна и порочна тенденция за Несправедливо разпределяне на средствата и липса на каквато и да е децентрализация продължи, ние ще сме принудени да инициираме местен референдум за отделяне на с.Белащица от Община Родопи.

В момента общинските съветници от Движение ЗАЕДНО за Промяна подготвяме Методика за разпределяне на средствата в капиталовата програма между селата, базирана на принципа на справедливост и финансов принос, и ще бъде предложена за гласуване на ОбС Родопи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • Мани

  Лидия трябва да е следващият кмет на белащица

 • ?

  Нали Вие агитирахте за Михайлов да стане кмет на Родопи.
  Ние ви послушахме и сега това ли трябва да чуем
  Какво ни казвате: съжалявам ама съм сбъркала

 • Белащица

  Не, казваме, че е излъгал и не спазва обещанията си. Ние затова го подкрепихме

 • ДПС

  Бъдете рахат джанъм. Михайлов-бей беше плътно до Шишков ефенди и бая мурафети понаучи от него. Сега и ние плътно зад него ще гледате какъв панаир ще е.

 • Кольо

  Майкави дейба крадлива.

 • Стефанова

  Аз командвам в общината. Така реших и не ме интересува кмет или заместник. Аз нареждам щото си го избрах да ми е удобен. Тихо. :p

 • П.

  Браво Лиде
  Смело напред срещу лявата и депесарска шайка.
  С теб сме

 • Белащица

  Страхотна е Лидката. Поздравления!Разкарай ги.

 • Браниполе

  Ами Айде на протест не да мълчим ние сме едно до друго. Ние пък не искаме Таир. Вън червени и депесари

 • Калофер

  Това е проблема и в други общини с повече кметства. Трябва да има ясни правила за разпределяне на парите.
  Подкрепям!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм