ОбС единодушно против кариерите в Белащица и Първенец

Автор:
Вторник, 11 Февруари 2020 09:43
ОбС единодушно против кариерите в Белащица и Първенец

Декларация, подкрепена от всички политически сили, срещу кариерите за добив на строителни и инертни материали в пловдивските села Белащица и Първенец прие Общинският съвет на сесията днес. 46 съветници гласуваха за, против и въздържали се нямаше.
Декларацията ще даде правомощия на кмета на Пловдив Здравко Димитров да запознае министър-председателя, министъра на енергениката, министъра на околната среда и водите, министъра на здравеопазването и министъра на икономиката за двата казуса, като аргиментите са борба срещу замърсяването на въздуха. Стефан Послийски от ВМРО предложи в текста да влезе допълнение за постоянна охрана и контрол на обектите, дори концесиите да бъдат спрени, осъществяван от съответните компетентни органи, макар те да не са на подчинение на ОбС. Става въпрос за апел, подчерта Послийски на реплика на Николай Радев от БСП, че ВМРО си имало министър и можело директно да му вмени подобно задължение.
Преди това ОбС даде думата на Звезделина Кирякова от Сдружение Коматевци за Коматево, която благодари на съветниците и персонално на старейшината от ГЕРБ Георги Василев за подкрепата.
Подобен акт вече бе гласуван в ОбС Родопи.
Става въпрос за течащата процедура по отдаване на концесия на кариера в местността Иванчова чука в село Първенец и на действаща такава в Белащица. И двете населени места са в родопската яка и в непосредствена близост до Пловдив.
Припомняме, че местен инициативен комитет от жители на Първенец внесе искане до Общинския съвет на Родопи да изрази принципно несъгласие срещу проект за кариера за добиване на инертни материали в местността Иванчова чука, а старейшините го подкрепиха.
Те упълномощиха председателя на ОбС Георги Цанков да изпрати подписката "Не на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли "Иванчова чука" в землището на Първенец" до ГРАО - Пловдив и Главна дирекция ГРАО при Министерството на развитието и благоустройството за проверка на казуса.
Възложител на проучванията за кариерата е Толи ЕООД - с. Първенец.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм