Сезират прокуратурата за нелегални сметища

Автор:
Понеделник, 10 Февруари 2020 13:52
Сезират прокуратурата за нелегални сметища Снимка: Областна управа - Пловдив

След едноседмично мътене областният управител на Пловдив реши да сезира Окръжна прокуратура и ОД на МВР за откритите незаконни сметища.

Сигналът се отнася за незаконно депо върху частни имоти в землището на село Ягодово, община Родопи, което функционира от три години, както и за незаконен добив на инертни материали без разрешителни и концесия, каза Дани Каназирева.

Установени са собствениците на терените.

В тези имоти през предходните години е извършен незаконен добив на инертни материали, без предоставени права за проучване, което след 2017 г. се квалифицира като престъпление по 240а. от Наказателния кодекс и ЗПБ.

В резултат на добива са образувани котловани с дълбочина около 5-6 метра, с обща площ около 40 дка.

Иззетите подземни богатства (инертни материали) са с обем надвишаващ 200 хил. куб.м.

В момента изкопите се запълват с отпадъци на слоеве, като с диги се обособяват секции с площ по 4-5 дка, след което същите се запръстяват.

При извършеното посещение от експерти на областта е нямало налична строителна механизация, но е имало следи от скорошна работа на такава.

На проверения обект се е извършвало изключително стройно организирано, незаконно събиране, извозване и депониране на строителни и промишлени отпадъци, с използване на транспортни средства и тежка механизация, и това не може да е останало незабелязано.

Извършеното престъпление е срещу околната среда, неопазването на стопански земи като същевременно има нанесени икономически щети на държавата в размер на милиони левове, поради неплащане на такса за депониране на отпадъци, твърди Каназирева.

В съседство на това депо, но в землището на Катуница – община Садово, има друго установено депо, което е върху дигата на река Чая и навлиза в коритото на реката.

Областна администрация също е изяснила собствеността, като част от депото попада в имота на собственика, свързан с имотите на депото в село Ягодово.

В случая става въпрос за добре организирано деяние, с висока степен на обществена опасност, водещо до замърсяване на околната среда, почвите, подземните води и повърхностните водите в р. Чая, твърди Каназирева. Откритите в чували пластмасовите отпадъци са неразградими и това трайно уврежда почвите и геоложката основа под тях.

Съществува реална опасност при високи води част от отпадъците да бъдат отнесени от водното течение и това да предизвика замърсяване на р. Чая и р. Марица, казва областният управител.

Значителна част от отпадъците попадат и върху защитната дига на реката, което възпрепятства нейната поддръжка и обслужване от Напоителни системи ЕАД Клон Марица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм