Втори запор за Община Чепеларе, този път за 2 млн.

Автор:
Събота, 18 Януари 2020 10:50
Славка Чакърова Славка Чакърова

Частният съдебен изпълнител Тодор Витанов е наложил запор върху банковите сметки на община Чепеларе от 14 януари 2020 г. Задължението на общината по изпълнителното дело е на стойност 2 007 785 лв.

Това е втори запор върху сметките на община Чепеларе след мандата на Славка Чакърова - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Изпълнителното дело е образувано по искане на „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД - Хасково. Това е фирмата, която събира и извозва боклука в общината по договор от 18.09.2015 г. Тя осъди община Чепеларе за 1 838 805 лв., защото бившата  кметица Славка Чакърова за повече от три години не е заплащала за извършените по договора услуги.

Чакърова е извършвала неправомерно бездействие, с което е нанесла сериозни вреди на общината. Общината е приемала извършената работа от дружеството, но тя не е нареждала извършване на плащане по 40 броя фактури на стойност 1 512 881,78 лв.

В резултат на това общината е осъдена да заплати и лихви за забава на плащанията, съдебни разноски, адвокатски хонорари. И като се добави дължимата сума на ЧСИ и други дължими такси и разноски по изпълнителното производство, дължимата сума набъбва до 2 007 785,08 лв. Имуществената вреда на общината от неправомерното поведение на екскметицата ще надхвърли 500 000 лева.

Събраните приходи от такса битови отпадъци през предходния мандат са в размер на 3 610 738 лв. Въпреки че средствата са целеви, на фирмата по сметосъбиране са изплатени само 324 316 лв. Общо неплатените разходи по чистотата надхвърлят 2,2 млн.лева. Средствата от такса битови отпадъци не са изразходвани по предназначение, а с тях са разплащани други разходи.

Спешното решаване на създалата се криза с огромния дълг за боклука и последвалия блокиращ запор е тест за новото ръководство на община Чепеларе как ще се справи с кризисната ситуация. Очаква се идвана седмица общината да заведе реципрочни искове към самата Славка Чакърова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм