Не работи Пречиствателната, открита предизборно от Емил Караиванов

Автор:
Петък, 06 Декември 2019 11:27
Не работи Пречиствателната, открита предизборно от Емил Караиванов

Благодаря на всички асеновградчани, които ни подкрепиха, гласуваха ни доверие и ни помогнаха да спечелим в изборната надпревара. В първите седмици, след встъпването си в длъжност научих различни неща, които не знаех до този момент. Защото досега ползвах само официални източници, като сайтовете на Министерството на финансите и на общината, съобщи кметът доктор Христо Грудев пред журналисти по повод коментар за финансовото състояние на община Асеновград. По думите му през 2020 г. има заеми и финансови корекции за изплащане, които са в размер на 6 800 000 лева.

Основният проблем пред администрацията обаче е пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ).

Съоръжението бе открито с официална церемония по време на предизборната кампания тази година, но в момента не работи.

„Свикал съм комисия, която да обследва ситуацията. Запознал съм и министър на околната среда и водите. Предстои да докладвам и на министър-председателя за състоянието й, защото проблемът е много сериозен. Когато е трябвало в законовите срокове общинската администрация да предприеме действия, спрямо изпълнителя, възможностите са пропуснати. Обектът е приет, но съоръжението не може да започне да функционира”, посочи кметът на Асеновград.

Той допълни, че ПСОВ бе изградена за сумата от 32 000 000 лева с ДДС – колкото е и приблизителният общ размер на финансовите корекции и дълговете на общината. От администрацията са изпратили писмо до изпълнителите да се извършат корекции и поправки по съоръжението. Някои от тях са се отзовали веднага.

Според д-р Грудев общината няма законови лостове да ги принуди да предприемат действия по отстраняване на нередностите.

По думите му екипът, ангажиран с проблема, ще се справи, но с доста усилия. Проблемът е в това, че няма комуникация между различните модули на пречиствателната станция с командното табло и затова тя не може да заработи, което пък е пречка да бъде предаден като обект на ВиК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм