Кметът на Кричим: ВЕЦ Въча-1 на денонощен режим

Автор:
Понеделник, 25 Ноември 2019 12:44
Кметът на Кричим: ВЕЦ Въча-1 на денонощен режим

Наказват държавната фирма Напоителни системи за неспазване на график

Незабавно да бъде възстановена денонощната работа на ВЕЦ - Въча 1.

Около това решение се обединиха зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, областната управителка Дани Каназирева, кметът на Община Кричим Атанас Калчев, представителите на НЕК ЕАД, НЕК ЕАД – Предприятие ВЕЦ - Пловдив, Напоителни системи клон Марица, Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, Сдружение риболовен клуб Балканка, Риболовно сдружение с нестопанска цел Олимпик 2002 – Пловдив.

Срещата заради кризата с управлението на водите от каскада Въча се проведе в Областна управа, а кметът на Община Кричим Атанас Калчев алармира всички институции още в края на миналата седмица за проблема.

Кризата започва с плановия ремонт на ВЕЦ - Въча 1, поради което работният режим на ВЕЦ - Кричим е намален на 18 часа. Нормативно устоновеният екологичен минимум е 1.8 куб.м./сек. за нормалното водоподавене към Кричим и Устина, а проблемът са шестте часа през нощта, когато водните количества не се поддържат в размер на 5 куб.м./сек..

Преди повече от 5 години от МОСВ парафират график, с който да бъдат обезпечени необходимите 5 куб.м./сек. и има задължителен характер за НЕК.

На спешния форум в Областна администрация страните се обединиха около решението за незабавното възстановяване на денонощната работа на ВЕЦ - Въча 1, за да се влезе в предписания график от МОСВ и НЕК.

Наложително е коритото на река Въча в Кричим да бъде променено, за да не се разпилява водния поток в цялата й ширина от 65 - 70 метра.

Задължително, според експертите на Областната управа, е да се проведе инженерно и хидроложко проучване на коритото на р. Въча в частта й в Кричим.

Зам.-миниистър Живков се ангажира със създаването на междуведомствена комисия съвместно с Министерството на енергетиката относно възлагането на хидроморфоложкото проучване и да бъде гарантиран екологичния минимум.

Министерството на околната среда и водите гарантира, че съответното изменение на графика ще бъде съгласувано с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да бъде запазено биологичното разнообразие както и постоянното обезпечаване на 5куб. м/сек. - категоричен бе зам.-министър Живков.

Той добави, че е стартирана администативно-наказателна процедура на Напоителни системи АД за неспазване на графика изготвен от МОСВ.

Проверката е извършена от Басейнова дирекция.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм