20 г. затвор за Отело, убил доцента на жена си

Автор:
Сряда, 20 Ноември 2019 11:58
20 г. затвор за Отело, убил доцента на жена си

Окръжен съд Пловдив даде 20 години затвор на Илия Стоичков, обвинен за зверското убийство на доцент Стефан Нейков /71/ от Аграрния университет в Пловдив.

Мотивът за престъплението е ревност, а убитият е бил научен сътрудник в Института по растителни генетични ресурси в Садово.

Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост - в землището на село Оризаре на 2 юли 2018 г. Нейков е бил брутално насилен с бейзболна бухалка.

Жертвата е била и ограбена - отнет ми е златен синджир 14 карата, 11,5 грама на стойност 747,50 лева.

Обвинението е за убийство, извършено с особена жестокости по особено мъчтелен за жертвата начин.

Има спор от гледна точка на конкретните доказателства дали това е точно такова квалифицирано убийство или става въпрос за един побой, който е бил целен и по непредпазливост настъпва смъртта, защото действията на Илия Стоичков не са типични за извръшител на такова тежко пестъпление - той оказва помощ, откарва до най-близкото здравно заведение жертвата, оставя доц. Стефан Нейков в колата до болницата и се обажда на 112 да каже, че до Военна болница има човек в тежко състояние.

Това коментира адвокатът на Стоичков - Красимир Елдъров.

Има факти по делото, че убитият доцент Стефан Нейков е бил изнасилен с бухалка. Причината за смъртта обаче е развитата мастна емболия, поясни още защитникът.

Целта не е била убийство, моят клиент каза в съда, че съжалява, подчерта защитата.

Стефан Нейков бе открит пребит и окървавен в колата си до Военна болница през юли миналата година, а малко по-късно почина от травмите.

По подозрение в престъплението бяха задържани Иванка и съпугът й Илия Стоичков. Иванка няколко пъти прекъсвала обучението си в Аграрния университет в Пловдив, а когато решила да продължи и да завърши, се свързала с Нейков. 

Във вечерта, когато двамата имали среща, Иванка дошла с Илия.

Според обвинението той пребил доцента до смърт, обрал го и го изнасилил с бухалка в землището на село Оризари.

После Стоичков върнал колата на Нейков заедно с тялото му до болницата и ги оставил там.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм