ГЕРБ взе София, Пловдив, Варна, пусна кръв в Русе, Плевен и Благоевград

Автор:
Неделя, 03 Ноември 2019 20:06
ГЕРБ взе София, Пловдив, Варна, пусна кръв в Русе, Плевен и Благоевград

ГЕРБ остава най-голямата партия и след местния вот, като спечели големите областни центрове - София, Пловдив, Варна на втори тур, Бургас, Велико Търново и Стара Загора - още на първи тур.

Йорданка Фандъкова ще е трети мандат кмет на София, след като спечели балотажа срещу Мая Манолова с 50.8% срещу 42.7%, според екзит пола на ТРЕНД. Подобен резултат дава и близката до БСП Галъп - 51% срещу 42.8% при стопроцентова извадка от екзит пола.

Социолозите отбелязват, че за Фандъкова са гласували основно привърженици на ГЕРБ, докато Манолова събира гласове освен от БСП и от Демократична България и движение Спаси София.

Във Варна - при най-ниската избирателна активност на вота, трети мандат печели Иван Потрних от ГЕРБ с 60.08% срещу Костадин Костадинов от Възраждане - 35.1%.

Пенчо Милков от БСП печели Русе с 57.5% срещу 37.6 за учителката Диана Иванова от ГЕРБ.

В Благоевград кандидатът на ГЕРБ също губи. Досегашният кмет Атанас Камбитов не успя да запази разликата си от 2000 гласа от първия тур и отстъпи с 43% на 52.1% за независимия Румен Томов, подкрепен от БСП.

В Плевен сегашният кмет Георг Спартански, независим, печели пореден мандат с 52.7% срещу 41.2% за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров.

Социолозите отбелязаха, че за вота в София на балотажа Мая Манолова е получила ексклузивна подкрепа от симпатизанти на Демократична България, независимия Борис Бонев и - учудващо - от коалиционния партньор в управленето на държавата ВМРО.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм