Баба ощипала дядо посмъртно - пред Темида

Автор:
Вторник, 22 Октомври 2019 08:48
Адв. Красимир Елдъров Адв. Красимир Елдъров

Прекратеното и върнато на Районна прокуратура Пловдив дело срещу Ненка Б. заради комичната грешка в обвинителния акт, където беше изписано за място на престъплението несъществуващо село, тръгва отново в Районен съд Пловдив на 23 октомври.

70-годишната Ненка е обвинена в изготвянето на фалшиво завещание в полза на внука си, изготвено върху лист, подписан от бившата й половинка Нено Б., споминал се през 2014-та, с когота жената живеела на семейни начала.

Грешката на Карловската районна прокуратура е била, че в обвинителния акт вместо село Красново е изписала за място на престъплението село Красновски бани, което не съществува.

Иначе престъплението, за което е обвинена Ненка, е, че на неустановена дата, за времето от 27.11.2014 г. до 05.01.2015 г. е съставила частен документ – саморъчно завещание от името на Нено Б., като попълнила лист, носещ подписа на издателя Нено.

Дядото разполагал със значителни парични суми и недвижими имоти – апартамент и част от къща, които след смъртта му щели да се наследят от наследниците му по закон – трима сина, като наследниците на подсъдимата Ненка – синът й и внукът й не го наследяват.

Предвид и на това подсъдимата решила да изготви „саморъчно завещание“ от името на Нено, за да бъде „наследено“ въпросното имущество именно от нейния внук, като за тези си намерения тя не осведомила нито него – внука си, нито своя син.

Съставеното от Ненка завещание, съдържало разпореждания, на които бил придаден вид, че произхождат от името на Нено, но не съответствали на волята му.

При формалностите, свързани със „завещателни разпореждания“ в банката където подсъдимата Ненка отишла да тегли сумите от банковата сметка на Нено се усъмнили в автентичността на завещанието и сезирали Районна прокуратура – Карлово.

Адвокатът на подсъдимата Красимир Елдъров коментира казуса:

Разследването е образувано от прокурор при Районна прокуратура-Карлово с посочване на административно несъществуващото „с. Красновски бани”.

Следва етап на „прехвърляне” на делото от Районна прокуратура-Карлово на Районна прокуратура-Пловдив и обратно заради възникналият между тях спор в чия прокурорска територия е „село Красновски бани” и коя районна прокуратура – Карловската или Пловдивската, трябва да реши делото в крайната му фаза.

Накрая, спорът между двете районни прокуратури е отнесен за решаване пред Окръжна прокуратура-Пловдив, която постановява досъдебното производство да бъде изпратено по компетентност на Районна прокуратура - Пловдив.

Случаят сам по себе си е показателен. Дори и хипотетично да се предположи че обвинението ще бъде доказано, за него законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години, а в случай, че лицето е неосъждано или е реабилитирано, се прилага чл.78-а от Наказателния кодекс за освобождаването му от наказателна отговорност и санкционирането му само с административно наказание глоба.

В същото време за това дело, което не е за тежко престъпление, води се срещу едно лице и е с очакван краен резултат глоба, е бил отделен сериозен обвинителен ресурс и са били приложени такива процесуални усилия, каквито са характерни за работата на органите на разследването и прокуратурата по делата за тежки умишлени престъпления и с усложнена престъпна дейност.

Срещу 70-годишната пенсионерка са работили повече от три години и половина прокурори от три прокуратури - Районна прокуратура-Карлово, Районна прокуратура-Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив, както и разследващи полицаи от РУ на МВР-Карлово и от Сектор „Икономическа полиция”- Пловдив. Разпитани са множество свидетели, назначени са няколко графологически експертизи с експерти от всички нива – един от полицейското управление в Карлово, двама от Базовата научно-техническа лаборатория при ОД на МВР - Пловдив и трима от Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология при МВР-София.

Досегашната процесуална съдба на това наказателно дело поражда сериозни въпроси не само за качеството и срочността на провежданите досъдебни производства, но и за законосъобразността на образуването им."

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм