Кмет жали условна за укрито ДДС, халосват го с ново дело

Автор:
Сряда, 09 Октомври 2019 08:30
Кмет жали условна за укрито ДДС, халосват го с ново дело

Окръжна прокуратура - Пазарджик протестира условната присъда на кмета на Септември Марин Рачев пред Апелативен съд - Пловдив. Делото е насрочено за 10 октомври.

Присъдата от 2.5 години условно с 4-годишен изпитателен период жали и самият градоначалник. Той трябва да изплати и 115 хиляди лева обезщетение на държавата за това, че като едноличен търговец е избегнал плащане на ДДС на стойност 118 923 лева. Данъчното престъпление е извършено в периода 14.02.2005 г. - 05.04.2007 г. в Пазарджик.

Междувременно Специализираната прокуратура приключи разследване за умишлена безстопанственост срещу Марин Рачев.

Заедно с него са обвинени и трима общински служители – зам.-кметът Явор Митев, специалистът към отдел Строителство при дирекция Архитектура и териториално устройство Станой Милов и директорът на Дирекция Транспорт и околна среда Ангел Бончев.

Марин Рачев е привлечен към наказателна отговорност за това, че за времето от май 2017 г. до август 2018 г., като кмет, не е упражнил контрол върху общинските служители Милов и Бончев, на които е възложено отчитането на обществено имущество. Те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са реално изпълнени.

Рачев не положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество – допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени, по договор №117/28.04.2017 г. за обществена поръчка с предмет “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември“, сключен между общината и „Консорциум ремонти и възстановяване - Септември“ ДЗЗД като изпълнител.

От това са последвали значителни щети за общината в общ размер на 255 039.73 лв., без ДДС.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм