Умъртвяват 17 000 прасета с африканска чума

Автор:
Събота, 20 Юли 2019 19:13
Умъртвяват 17 000 прасета с африканска чума

Ново огнище на африканска чума е открито в свинекомплекс в русенското село Николово, съобщават от БАХБ. Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния.

Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала забрана за движение на свине към и от обекта.

Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

От БАБХ уточняват, че са взети мерки за ликвидиране на болестта. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона.

В 10 км надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип „лично стопанство“.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона.

От Областната дирекция по безопасност на храните ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места.

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Лоената топка Мадам Лъжа, странно как не се е появила в защита на чумавите свине... Нали беше първа защитничка на чумавите кози на баба Дора?!? Мълчи като комунист на разпит, защото с козите на баба Дора блокира износа на месо в три области около Бургас.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм