Кметът на Кричим: Да не искаме невъзможното, а реалното

Автор:
Петък, 12 Юли 2019 17:42
Кметът на Кричим: Да не искаме невъзможното, а реалното

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Искам да се обърна към всички вас с един апел – нека да не се използва ситуацията с предстоящите местни избори през есента и да завалят всякакви искания и претенции към кмета и общинската администрация, та даже за някои от тях никога да не е поставян проблема пред общината.

Провокиран съм да отправя този апел, тъй като в по-голямата си част исканията, които се поставят в края на настоящия мандат от някои мои съграждани или групи от тях, изискват разходване на сериозни финансови средства. Започва да се претендира, че някъде нещо не е направено и група граждани сега са го видели, и искат веднага да бъде направено и т.н.

Разбирам, че никой не е длъжен да познава законите, ако това не му е сфера на трудова дейност, но незнанието не е оправдание. Затова искам да обърна внимание, че в края на изборен мандат, не само кметът, но и Общинският съвет са длъжни да се съобразяват и да спазват някои ограничения, които произтичат именно от националното законодателство.

Годишният бюджет на всяка община се приема в началото на календарната година по реда и съгласно изискванията на Закона за публичните финанси, и именно тогава се залагат и ангажиментите за разход, и размера на всеки разход. Това което не е планувано и не е осигурен финансов ресурс към онзи момент, много трудно през годината би могло да се осигури и обезпечи. Недопустимо е по смисъла на закона да се предвижда разход, за който не е осигурен финансов ресурс. Всички финансови задължения, които се поемат от името и за сметка на общината с решение на общинския съвет са вече общински дълг. А в края на мандата, дори и общинският съвет няма право да взема такива решения, които касаят бъдещи задължения на общината, т.е. встъпване в общински дълг.

Именно поради тези мотиви, апелирам да не се използва ситуацията преди местни избори и да се отправят искания, които на практика няма как да бъдат изпълнени сега и веднага – било защото се изискват сериозни финанси, които не са предвиждани в бюджета на общината, било защото са налице някои законови ограничения, както за кмета, така и за общинския съвет.

Осъзнавам, че всяка община е като един дом, и както във всеки дом, винаги има нещо, което още трябва да се направи или поправи, за да стане по-хубаво и по-уютно, но винаги всичко е свързано с разходи, които трябва разумно да се планират и разходват по приоритети. Гарантирам, че нито един съществуващ проблем в града ни, не е пропуснат, и рано или късно ще бъде разрешен, но поетапно, защото финансовите възможности на общината не са безгранични.

Чувствах се длъжен да споделя всичко това с вас, защото съм убеден, че ще бъда правилно разбран.

Атанас Калчев, кмет на Община Кричим

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм