Изложба на обредни хлябове на открита сцена в Куртово

Автор:
Четвъртък, 20 Юни 2019 14:31
Изложба на обредни хлябове на открита сцена в Куртово

Традиционни хлябове и сувенири от тесто ще бъдат представени за пръв път в село Куртово по време на Фестивала на обредните хлябове и пити. Събитието ще се проведе на открита сцена в центъра на селото на 22 юни от 10:30 ч., като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Гостите на фестивала ще имат възможността да се включат в работилници за замесване на хляб на открито, рисуване върху брашно и изработване на сувенири от тесто. Специалистите от сдружение „Традиции за бъдеще“ Дани и Катя ще покажат как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на колектива.
Характерното за хляба, който ще се меси по време на работилниците в село Куртово е, че той се замесва с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Още за тънкостите при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение ще могат да научат всички присъстващи на фестивала.
В рамките на фестивала ще бъдат представени и песни и танци, свързани с приготвянето на обреден хляб - ярък израз на националния ни характер и култура. Тъй като фестивалът се провежда в навечерието на Еньовден, участниците ще научат повече за ритуалите, свързани със замесването на пита. Своето майсторство ще покажат и домакините от селото, които ще имат възможността да покажат на изложба-базар техните обредни хлябове и да разкажат за начина, по който са приготвени.
Тъй като хлябът е в основата на всеки български празник, неизменна част от фестивала ще бъдат фолклорните изпълнения на различни танцови формации от Пловдивско.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм