Ердоган превръща Айя София в джамия

Автор:
Четвъртък, 09 Юли 2020 14:09
Ердоган превръща Айя София в джамия

Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала "Света София", която е строена по времето на Византийската империя, в момента музей, да бъде превърната в джамия, предава турската опозиционна медия Ahval.

Съдът ще публикува решението си в петък, 10 юли, след като всички подписи са готови, твърди Селви, който е известен с близките си връзки с правителството и държавните служители в Анкара.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) в последно време увеличи усилията си за превръщането на катедралата в джамия, а след като разгледа случая по-рано, Върховния съд обяви, че ще вземе решение по въпроса до 15 юли.

По думите на Селви, решението ще има исторически последици, но повечето турски граждани го одобряват. Макар някои да смятат, по думите на колумниста, че решението е политически мотивирано, изборите в страната ще се състоят едва след три години.

Множество християнски групи, включително гръцкото духовенство, както и европейските лидери се противопоставиха на плановете на Ердоган да превърне "Света София" в джамия, тъй като това може да доведе до конфликти на религиозна основа.

Сградата е седалище на гръцката православна църква от построяването си през VI век в тогавашен Константинопол, до превземането на столицата на Византийската империя през 1453 г. от османците. През 1935 г. Мустафа Кемал Ататюрк решава да превърне сградата в музей, като част от реформите в Турция.

По-рано Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че превръщането на "Света София" в джамия може да доведе до разделение между християни и мюсюлмани.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Таиб Ердоганович:

    - Европейщи гащииии свалис! Нагъъъзис! Бузииии разтворис! С крем намаааажис! И ако усетите нещо да не шавате ей, повече ще боли!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм