Отложи се делото срещу професора от УХТ

Автор:
Неделя, 12 Май 2019 18:56
Отложи се делото срещу професора от УХТ

Делото срещу професор Николай Банков /60/ , обвинен за поискан подкуп от студент срещу оценка на изпит, бе отложено днес в Окръжен съд Пловдив.

Причината - заради служебна заетост на защитника на професора адвокат Красимир Елдъров.

Според обвинението тарифата на Банков била 300 лева.

Припомняме, че делото бе върнато от съда за ново разследване заради съществени процесуални пропуски.

Според обвинението в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив, в качеството на ръководител катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Димитров /38/, като помагач, професорът е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева, която не му се следва, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти.

Имената на студентите са Христо Елкин и Василка Димитрова.

Изпитът е бил по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, а престъплението е по чл. 301 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс,

Бившият студент на професора - Димитър Димитров, е обвинен като помагач.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков Двамата студенти, от които бил искан подкупа, се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Банков кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Димитров, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Димитров, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Димитров. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Банков, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в гр. Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Ето и обвиненията:

Срещу Николай Банков са повдигнати обвинения в това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, като извършител, в съучастие с Димитър Д., като помагач, е поискал дар – парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д. , или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д. извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176 блок 1 извън определената учебна зала в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.

- да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д. и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „ Теоретична електротехника – първа част“ нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ

-и загдето е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс, когато тези нарушения не съставят престъпление – престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Срещу Димитър Димитров е повдигнато обвинение в това, че в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с Николай Б. /извършител/ длъжностното лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар - парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д., или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д., извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176 блок 1, извън определената учебна зала, в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.

-да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д., и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „ Теоретична електротехника – първа част“ нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ,

-и загдето е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс, когато тези нарушения не съставят престъпление – престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.4 вр. с ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм