Децата от ДГ Славей засадиха билкова градина

Автор:
Петък, 19 Април 2019 13:14
Децата от ДГ Славей засадиха билкова градина

Заместник-кметовете на район „Северен“ Лариса Кътова и Калоян Георгиев, секретарят на кметството Десислава Йорданова и главен експерт „Образование и култура” Нели Нончева и тази година бяха настоятелно поканени от децата на ДГ „Славей“ да им гостуват за Деня на Земята, където с разнообразни инициативи отбелязват 22 април. Те разгледаха невероятно красивата изложба на децата, подготвена с много любов за Цветница и Великден.

Директорът на детското заведение Любка Биволарска разказа каква подготовка са извършили любознателните малчугани за днешното събитие – отгледан е разсад на билки и подправки, научени са имената на полезни за хората растения, както и при какви условия те имат най-голям шанс да оцелеят. Децата отговаряха с лекота на въпросите за това, какво е належащо да прави всеки човек, за да бъде грижовен стопанин на планетата, как да пести и опазва нейните ресурси.

В центъра на двора шестгодишните, въоръжени с лопатки и лейки, започнаха засаждането - коренче по коренче - на най-разнообразни билки. В лехичките им се наредиха мащерка и мента, риган и розмарин, магданоз и лавандула. След като свършиха тази част от работата си, водени от своите учители, те поставиха специално приготвената ограда около своите новозасадени билки, за да бъдат предпазвани от нараняване. В същото време по-малките – петгодишните деца – с ръкавици на ръцете направиха щателна проверка на хигиената в целия двор и събраха дребните клончета, нападали от дърветата.

Под съпровод на музика работата на всички спореше отлично, а и гостите се включиха в част от дейностите. За децата беше и интересно, и много приятно да отговарят на въпросите на възрастните, да си партнират с тях при засаждането на разсада. Гостите ги похвалиха за усърдието в труда и за многото знания, които са усвоили за опазването на околната среда. Те обещаха да дойдат отново през лятото, за да видят как децата са се грижили за засадените билки, на което малчуганите отговориха с обещания, че всеки ден ще ги поливат и почистват от плевели. Добавиха и разрешение към всички гости да си берат на воля от новозасадените билки и подправки.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм