Двама полицаи на съд за въоръжен грабеж

Автор:
Събота, 06 Април 2019 12:28
Двама полицаи на съд за въоръжен грабеж

Двама бивши полицаи застават пред Окръжен съд - Пловдив в понеделник по обвинение за рекет и грабеж над цигарен контрабандист.

На 15 март Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд, с което е била изменена мярката за неотклонение на бившите полицаи Стефан Модев и Петър Атанасов. от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като ги остави ареста.

Против определението в съда бе постъпил частен протест от Окръжна прокуратура - Пловдив, в който се настоява двамата подсъдими да останат с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Първоинстанционният съд не е акцентирал върху факта, че срещу двамата подсъдими се води и друго наказателно производство отново за грабеж на цигари в съучастие и пак в качеството им на полицейски служители, а срещу Модев и за подкуп от 20 000 лв. посредством злоупотреба със служебно положение, счита в мотивите си Апелативният съд.

До извършване на престъплението, за което са им повдигнати обвинения, Модев е служил в Общинска полиция, а Атанасов - в Криминална.

На 27.05.2017 г. двамата са отнели микробус „Фолксваген“ на стойност 8700 лева, натъпкан с 37 350 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 280 125 лева, както и мобилен телефон от Еркан Харков, като са употребили сила и заплашване.

Грабежът е в големи размери и е извършен в Пловдив.

Ченгетата твърдят, че са натопени за обира, но собственикът на буса Еркан Хаков пък заяви в съда, че е бил завързан със свинска опашка. Той каза още, че търгувал с памперси и омекотители, а за ограбения си бус с цигарите без бандерол съобщил по-късно в полицията.

Модев и Атанасов бяха арестувани през юни 2017 при акция на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР и на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Преди да бъдат закопчани, полицаите били наблюдавани няколко седмици от своите колеги.

Грабежът на микробуса с цигарите е станал в края на май, когато двамата се направили на катаджии, за да го спрат.

Според прокуратурата двамата нападнали шофьора, завързали го и отмъкнали буса с цигарите без бандерол.

Срещу Стефан Модев има и второ обвинение - за неправилно съхранение на служебен пистолет Макаров.

На 09.06.2017 г. той е държал пистолет Макаров с 8 броя бойни патрони, калибър 9х18 мм, и 8 броя стоп патрони не според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/, и съхранявал оръжието и боеприпасите извън метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо се устройство – престъпление по чл. 338 ал.1 пр.1 от НК.

Срещу Стефан Модев е повдигнато обвинение в това, че:

- на 27.05.2017 г. в Пловдив в съучастие като извършител с Петър Атанасов е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“, мобилен телефон, калъф за мобилен телефон и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева - всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери – престъпление по чл. 199 ал.1 т.1 вр. чл. 198 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

- на 9.06.2017 г. в Пловдив, като е държал огнестрелно оръжие – 1 брой пистолет „Макаров“ и боеприпаси – 8 броя пистолетни патрони калибър 9х18 мм и 8 броя стоп патрони, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции: чл. 98 ал.1 от Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ - „Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи устройства“, е съхранявал посочените огнестрелни оръжия и боеприпаси извън метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо се устройство – престъпление по чл. 338 ал.1 пр.1 от НК.

Срещу Петър Атанасов е повдигнато обвинение в това, че на 27.05.2017 г. в Пловдив в съучастие като извършител със Стефан М. е отнел чужди движими вещи – лекотоварен автомобил „Фолксваген“, мобилен телефон, калъф за мобилен телефон и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева - всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х. с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване, като грабежът е в големи размери – престъпление по чл. 199 ал.1 т.1 вр. чл. 198 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм