Western Balkans Band BG с концерт в Античен театър

Автор:
Четвъртък, 04 Април 2019 12:12
Western Balkans Band BG с концерт в Античен театър

Влатко Стефановски и Теодоси Спасов със специално видео обръщение към феновете

Международна джаз формация Western Balkans Band BG отново ще изнесе концерт в България, този път като част от програмата на Пловдив– Европейска столица на културата 2019. Във формацията свирят 6-ма музиканти със световно известни кариери от България, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Публиката ще се наслади на виртуозното майсторство на Теодосий Спасов, (България), Влатко Стефановски, кирара и вокал (Северна Македония), Васил Хаджиманов, клавиши (Сърбия), Амар Сесляр, барабани (Босна и Херцеговина), Йелена Йовович, вокал – Черна гора, и Дритан Хекурани, бас китара – Албания. Шестимата музиканти от балканските страни са обединени от идеята за общите корени на своята история и култура. В този концерт те ще представят уникалното звучене на балканската музика, наситена с живот, с несравним ритъм и спонтанност.

Изключителният професионализъм и богат сценичен опит на всичките музиканти и техният уникален подход на смесване на ритми и мелодии от традиционния балкански фолклор със западен, модерен музикален стил, гарантира незабравимо изживяване. Очаквайте една възпламеняваща експлозия от импровизаторски умения, балкански фолклор, блус, рок и джаз.

В специално видео обръщение Влатко Стефановски изказва радостта и нетърпението си да излезе на сцената на Античен театър Пловдив в рамките на програмата на Пловдив 2019 – европейска столица на културата: Download Attachment

Концертът ще бъде на 1.06.2019 от 20:00 ч. в Античен театър Пловдив.

Билети – в мрежата на Eventim.

Информация за музикантите:

Теодосий Спасов:Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света, носител е и на наградата „Артист на мира“ на ЮНЕСКО. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Известен е и със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Свири с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев Стоян Янкулов-Стунджи, Иълдъз Ибрахимова, Трилок Гурту, Г. Велес, Енвер Измаилов, Д. Лийбман, Влатко Стефановски, Били Кобъм, Марк Джонсън и други. Свирил е в световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance” с диригент Кристиян Ярви.

Васил Хаджиманов :Васил Хаджиманов е известен сръбски музикант и композитор от висока класа с нов подход към синтеза и джаз музиката. Той пресъздава мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. След завършване на колежа “ Бъркли”, САЩ Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя VH Band . Свирил е с Nigel Kennedy, David Benny, Antonio Sanchez, Joe Zawinulи др. Всички албуми на VH Band и всяка музикална творба са обявени в Сърбия за произведения на изкуството с културно значение.

Йелена Йовович:Йелена Йовович пленява с плътен алтов тембър и бразилски окраски, лични интерпретации и невероятно сценично присъствие. Завършила е джаз пеене в музикалната академия в град Грац, Австрия. Войната в бивша Югославия кара семейството й от Черна Гора да заминат за Южна Африка. Там тя преподава в Университета на Кейптаун и работи с едни от най-известните джаз музиканти. През 2002 г. се завръща в Европа, където продължава своята музикална кариера в различни джаз формации. Пее с имена от ранга на Claus Raible, Brad Lealy, Steve Fishwick, Renato Chicco, Steve Williams и др. Има общ албум с Васил Хаджиланов.

Влатко Стефановски:Виртуозният китарист Влатко Стефановски, легендата на македонската музика е известен със своята уникална техника и звукоизвличане. Той е блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Започва музикалната си кариера още като ученик в легендарната фюжън група Leb i Sol, смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. Печели популярност и с групите Bijelo Dugme и Kings of Strings, в която свири с Томи Емануел и Сточело Розенберг. Бил е на една сцена с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Мирослав Тадич, Джибони, Дамир Имери, Ману Катче, Tони Левин, Ян Акерман, Алън Холдсуърт, Джон Маклафлин, Джеф Бек, Бил Фризел и други.

Амар Чесляр:Амар Чесляр е роден в Сараево през 1978 г.. Израства в музикално семейство и започва да свири още като дете. По време на войната, когато е на 14 години е първата му изява на сцена. На 19 години участва в най-големия оркестър в Брийв - Франция пред 10 000 посетители, заедно с 700 музиканти от петнадесет различни страни. Събитието е записано от Книгата на световните рекорди на Гинес, а Амар е бил единствен солист на ударни инструменти. Печели известност с групите Punkt и Сараево Джаз Гурей . Днес в Босна и Херцеговина е считан за един от най-добрите барабанисти с богата музикална кариера. Носи званието професор по музика и има много участия в международни конкурси и фестивали. Повече от 15 години работи с Дино Мерлин.

Дритан Хекурани:Дритан Хекурани е роден в Албания през 1988г. Завършил е музикалната академия в Тирана, специалност бас китара. Свири на акордеон, клавири, виолончело, както и на традиционни албански фолклорни инструменти. Част е от "Албански младежки оркестър", това е симфоничният оркестър на Тирана и радио оркестърът на Албания. Младият музикант се изявявя в ансамбъла за народни песни и танци "Ваче Зела", сътрудничи си с певци от Куба и Бразилия и има своя рок група - "Urban Band".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм