Акули, риба-скорпион и риба-жаба в Природонаучния

Автор:
Петък, 22 Март 2019 13:10
Акули, риба-скорпион и риба-жаба в Природонаучния

Директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров, в присъствието на кмета Иван Тотев и зам.-кмета по култура Александър Държиков, показа пред журналисти новата зала с екзотични морски обитатели в музея.

Сред редките риби има пет вида дънни акули, три вида скатове, пет вида мурени, както и колекция от едни от най-отровните видове в света - риба жаба, морски скорпион, морски гоблин.

Те са разположени в най-новата зала, а до дни в специалните аквариуми разнообразието от риби ще бъде увеличено с още 4 вида от най-отровните на Планетата. Заради добрите условия, в които се отглеждат, ще бъдат изградени и още два аквариума - от по 7 и 10 тона. Единият от тях ще е само с акули и скатове, а другият с есетри.

Рибите са взети от лицензирани аквариуми, повечето от Шри Ланка, Индонезия, Тайланд, Австралия.

Проектът е амбициозен, защото осигуряването на морска вода е трудно, но посредством обратна осмоза тя се пречиства, осолява се до определено ниво и се подгрява. Изискват се време и много усилия да се реализира този процес, ето защо поддържането на морски аквариум във вътрешността на страната е трудно, но пък е доста атрактивно.

Доказват го ежедневните посещения от цялата страна не само от региона. С 40% са се увеличили приходите на музея в сравнение със същия период на миналата година.

Стойността на проекта е около 50 000 лева, като само закупуването на рибите е 30 000 лева.

В момента аквариума разполага с 47 от най-атрактивните видове соленоводни риби и около 216 сладководни. Колекцията е разнообразена и с безгръбначни, октоподи, сепии.

Продължава и изграждането на електронни интерактивни модули, чрез които всеки посетител, заставайки пред някой от тях, ще може да се запознае с повече информация за конкретен вид животно - местообитание, разпространение, хранене, колко голям става, къде живее.

Музеят предлага и интерактивен безплатен гид - приложение, което се сваля от посетителите и те могат да прочетат на собствения си мобилен телефон в коя зала се намират, кое е най-интересното, какво може да се види и т.н.

В плановете на ръководството на музея е и обновяване на мултимедията в Планетариума и изображенията ще бъдат 4К, с лазерна система. Предстои и съвместна работа с Камарата на архитектите и с наследниците на авторските права на залата да се обнови фасадата на кръглата сграда и да се направи топла връзка с музея, за да бъде експозиционна площ.

До края на следващата седмица ще бъдат доставени още 4 вида отровни морски животни.

На днешния Световен ден на водата Природонаучния музей чества 45 г. юбилей от създаването на аквариума, посочи Тодоров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм