Зоопаркът - готов за 27 дни, откриват го през лятото

Автор:
Понеделник, 11 Февруари 2019 13:10
Зоопаркът - готов за 27 дни, откриват го през лятото

27 дни са необходими зоопаркът в Пловдив да бъде завършен. Това заяви собственикът на фирмата-изпълнител Вакрил Запрянов по време на инспекция на зоокъта, на която  присъстваха кметът Иван Тотев, кметът на Западен Димитър Колев и шефът на Чистота Иван Стоянов.

В момента зоокътът е с акт 11, но за около месец строителните дейности ще бъдат финализирани до Акт 15, обясни строителят.

Той посочи, че предстои да бъдат изпълнени някои от предписанията на МОСВ - да се подсилят оградите на хабитатите на мечките, да се променят оградите на бизоните и др.

Паралелно събираме всички документи за Акт 16 и в много кратки срокове зоологическата градина да бъде въведена в експлоатация, подчерта кметът на район Западен Димитър Колев.

Той допълни, че вече работи трафопоста на зоокъта.

Припомняме, че заради съдебна сага по жалби на природозащитници, строителството се забави 3 години и половина.

Много държахме да имаме един прекрасен зоопарк. Направихме всичко възможно животнит  е да се чувстват в собствената си среда, каза кметът Иван Тотев.

Той разказа, че от няколко месеца в зоологическата градина, в хабитата за водоплаващи птици са се самонастанили диви патици.

Те вече гнездят и са снесли яйца, а през пролетта се очаква да имат поколение, родено в зоопарка, допълни градоначалникът.

Според него това показва, че хабитатите са максимално близо до естествените местообитания на животните и пловдивският зоопарк по никакъв начин не може да се нарече затвор за животни.

Той добави, че след окончателното завършване на зоопарка предстои доставка на още животни - три нови мечки,  още 7 маймуни, 5 елени-лопатар, 6 муфлона, 9 гълъба, 15 зеленоглави патици, 8 камерунски кози, патици от вида "мандаринка", 3 пауна и една турска патица.Ще бъдат взети също фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета и рисове.
 
Малки имат и десетте маймуни, които в момента са единствените обитатели на зоопарка.
 
Общината преговаря с доставчици на животни от словенски развъдник за екзотични видове, което може да стане по съкратена процедура, оповести още кметът Иван Тотев.
 
Той се надява до края на годината да бъдат запълнени всички хабитати.
 
Официалното откриване на зоологическата градина ще е през лятото.
 
Тотев припомни, че заради дългогодишната липса на зоокът в Пловдив, входът за всички посетители  ще бъде безплатен до края на годината. 
 
Такова предложение ще бъде депозирано на общинска сесия в най-кратък срок.

Изключително щастлив съм, че пречките около изграждането на зоопарка са изчистени и децата на Пловдив няма да обикалят други градове, за да видят различни видове животни, каза още градоначалникът.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм