10 г. затвор и 40 бона за изнасилвач на 2 жени в Кючука

Автор:
Четвъртък, 10 Януари 2019 11:13
10 г. затвор и 40 бона за изнасилвач на 2 жени в Кючука

Окръжен съд – Пловдив потвърди присъдата на Районния съд, с която на подсъдимия Владимир Петков/33/ е наложено наказание от десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Той ще плати и 40 000 лева обезщетение на жените.

На 7 декември 2017 г., около 22.15 часа. Петков видял паркирано Ауди на бул. Александър Стамболийски, в което 19-годишна чакала своя приятелка.

Мъжът нахлул вътре, седнал на шофьорското място и спрял колата няколко метра по-нататък, заплашил девойката и я изнасилил. След това избягал.

На 20 декември 2017 г., около 20.30 часа пак в същия район Петков нахълтал в Рено Клио при 21-годишна жена. След като откарал колата в съседна улица, заплашил с джобен нож жената и я изнасилил.

Петков  е признат за виновен в това, че на 7.12.2017 г. в квартал „Кючук Париж“, при условията на опасен рецидив се е съвкупил с лице от женски пол – 19-годишно момиче, като я е принудил към това със сила и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.

Със същата присъда  Петков е признат за виновен в това, че няколко дни по-късно, на 20.12.2017 г. в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив се е съвкупил и с 21-годишна жена, като също я е принудил към това със сила и заплашване – престъпление по чл. 152 ал.3 т.5 във връзка с ал.1 т.2 във връзка с чл. 29 ал.1 б. А от НК във връзка с чл. 54 и чл. 58 ал.1 от Наказателния кодекс.

За извършените две деяния съдът наложи на подсъдимия В. П. едно общо най-тежко наказание от ДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода при първоначален строг режим.

На всяка от пострадалите жени подсъдимият следва да заплати и по 20 000 /двадесет хиляди/ лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава ХХVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание от десет години лишаване от свобода е определен, след намаляване на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.

В мотивите си към решението Окръжен съд – Пловдив е заявил становище, че правилно първоинстанционният съд е определил за всяко едно престъпление наказание, като е отчел единствено отегчаващи отговорността обстоятелства. Това е мотивирало определянето на наказание в максималния, предвиден от закона размер, а именно петнадесет години лишаване от свобода. Всички данни, събрани по делото, дават основание да се направи извод на наличие на висока степен на обществена опасност както на подсъдимия, така и на извършеното от него.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.         

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм