Още поне три години Пловдив под вода при дъжд

Автор:
Четвъртък, 23 Октомври 2008 19:20

Общината внася проект за 50 млн. евро безвъзмездна помощ за Южния обходен колектор

Автор plovdiv-online

ImageПоне три години Пловдив ще е под вода при проливен дъжд, но пък до 15 декември Общината ще внесе готов проект под гръмкото название „Интегриран воден обект – Пловдив-юг”, с който ще кандидатства за безвъзмездно финансиране от еврофондовете. Това съобщи кметът Славчо Атанасов в перспектива.

Проектът се внася първо в Министерството на околната среда и водите, чака се одобрение оттам, след това отива par avion в Брюксел. Очаква се сумата да надхвърли 50 млн. евро, ако проектът се одобри.

Това означава към края на мандата на Славчо Атанасов в най-добрия случай Южният обходен колектор да бъде завършен. Общата му дължина е 10.6 километра. Той започва от Пречиствателната станция и стига до Хирургиите на Пещерско шосе. Самата идея е отлежала, тя датира от 1988 година.

Колекторът ще улавя и транспортира всички отпадъчни води – битови, промишлени и дъждовни от южната жилищна и промишлена зона, както и на седем села от Родопската яка, обясни инж. Караиванова от Общината.

Проектът ще бъде гласуван на сесията на 30 октомври, обеща пък шеф-съветникът Илко Илиев.

Три години след евентуалното получаване на финансирането, проектът ще е реализиран и Пловдив няма да е под вода, обясни сроковете пък Петър Минчев, шеф на Дирекцията по евроинтеграция.

Що се отнася до Северния обходен колектор, той ще бъде открит до един месец, ангажира се кметът Славчо Атанасов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм