27 нови сорта ябълки, екзотични плодове и специализирани храни показват в Панаира

Автор:
Четвъртък, 23 Октомври 2008 14:45

ImageНад 27 нови сорта ябълки ще бъдат показани на изложение за постиженията на земеделската наука «Даровете на българската земя». То е сред мероприятията по повод празника на работещите в областта на агронауката, организиран от Селскостопанската академия на 25 октомври в Международен панаир Пловдив. Под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински ще се проведе кръгла маса на тема «Конкурентоспособност на българското земеделие – оценки, проблеми и перспективи».  Посетителите на изложението ще имат усещането, че се намират в Райската градина, събрала резултатите от дългогодишния труд на учените, обещават  от Селскостопанската академия. Наред с новите сортове ябълки,  в палата 6 на панаира ще може да се видят екзотични плодове, отглеждани у нас, като киви, райска ябълка, нар, бадеми. Ракия с название «Академична» е сред експонатите в лозаро-винарската част на изложбата.

Част от нея са традиционни хранителни продукти, създадени по нови рецепти, специализирани храни за специфични групи потребители и  лечебни биопрепарати. Няма да отсъстват най-търсените семена за всички видове култури,  които се отглеждат у нас, както и изделия на животновъдството.

Консултанти от институтите в  академията ще дават информация и съвети. Посетителите ще могат  да дегустират представените продукти.

Целта на изложбата е да покаже, че аграрната наука е солиден гарант за развитието на отрасъла замеделие, обясниха от Селскостопанската академия. На същата идея акцентира и кръглата маса, на която ще бъдат обсъждани проблемите на българското земеделие, неговото пазарно развитие и  адаптация към ЕС, състоянието и конкурентоспособността на  зърнопроизводството, перспективите на животновъдството. Конференцията ще открие  ст.н.с. І ст. д-р Светла Бъчварова, дхк., председател  на Селскостопанската академия, която тази година възстанови името си.

С двете прояви искаме да представим  значимите промени, които настъпиха в най-големия център на аграрната наука в България и които помогнаха за доближаване на науката към практиката,  разясниха от академията.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм