Младежите от ГЕРБ с инициатива срещу насилието над жени

Автор:
Понеделник, 26 Ноември 2018 08:36
Младежите от ГЕРБ с инициатива срещу насилието над жени

Под наслов „НЕ на домашното насилие! Мълчанието не е злато!“ младежката организация на ГЕРБ в Пловдив организира инициатива по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември.
Момчетата и момичетата от МГЕРБ раздадоха на гражданите и гостите на града материали с полезна информация, контакти и връзки към компетентните институции, на които може да се сигнализира и потърси помощ в случаи на насилие. Те призоваха за по-голяма съпричастност и ангажираност по особено болезнения и често премълчаван проблем, като се позоваха върху анализ на Евростат. Според изнесените в него данни всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на някаква форма на насилие.
Само през изминалата година от полицията в ЕС са били регистрирани около четвърт милион насилствени сексуални престъпления, като една трета от тях – близо 80 000, са били изнасилвания. В България почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие. Според международни изследвания между 1,5 и 2 милиона жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.
Според младежите от ГЕРБ стряскащо в случая е и нещо друго – 93 процента от случаите на убийства в следствие на насилие над жени и момичета в България са били извършени от техните съпрузи, партньори или близки роднини мъже. Това идва да покаже, че у нас насилието по отношение на жени и момичета е много високо толерирано.
„Това трябва да се промени, а промяната зависи от нас! Ние не трябва да сме зрители на домашното насилие, а обратно – трябва да участваме активно в прекратяването му. Жертвите трябва да знаят, че има начин да сезират органите на реда безопасно и така да получат необходимата защита. Ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото, към жертвите, които страдат мълчаливо и към безразличните свидетели.“ – заяви Мирослав Тенев от ръководството на МГЕРБ в Пловдив.
Той посочи, че ГЕРБ работи за разрешаването на този толкова наболял в обществото ни проблем. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се въвеждат по-тежки наказания за домашното насилие и психически тормоз.
„Промените предстои да бъдат гласувани в Народното събрание и приети до края на 2018 година, след което този вид престъпления ще се наказват с до 5 години затвор или пробация!“, каза Мирослав Тенев пред граждани по време на инициативата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм