Старейшини от Садово се жалват в Брюксел за отказ от правосъдие

Автор:
Понеделник, 20 Октомври 2008 15:33

Местните  са втрещени от прекратеното наказателно дело срещу кмета Марин Йосифов

Автор рlovdiv-online

Image
Мека топлина свързва Киро и Марин
Постановлението на Окръжна прокуратура - Пловдив, за внезапно прекратяване на наказателното производство срещу действащия кмет на Община Садово Марин Йосифов вече е изпратено до Европейската комисия - Генерална дирекция “Правосъдие, свобода и сигурност”, до Европейския парламент с копия до главния прокурор Борис Велчев и Висшия съдебен съвет. Трима общински съветници от различни политически сили описват подробно в жалбата си, че са потресени от прекратяването на делото. Това е в пълно противоречие с основните принципи на наказателния процес, пишат Димитър Лулчев (ГЕРБ), София Христева (БЗНС) и Димитър Здравков (БСП).

В хода на проверката от икономическа полиция гръмнаха скандални засечки за обществени поръчки в Община Садово, възложени на съмнителни ромски фирми. Част от собствениците им тогава чистосърдечно си признаха в обясненията, че не знаят изобщо да съществува Община Садово и никога не са ходили там, а един от фирмаджиите се оказа в затвора, докато уж е подписал договор за изпълнение с кмета Марин Йосифов. След поръчани тройни съдебни експертизи обвинението към кмета и още трима негови служители беше за 159 000 лева, според обвинителния акт.

След две съдебни заседания делото обаче  бе върнато и внезапно прекратено. Официалният аргумент е – недоказано участие на обвиняемите в престъплението.

Правният абсурд стигна върха си, когато Община Садово остана без летитимно право да се защити, тъй като градоначалникът Йосифов бе едновременно обвиняем за злоупотреби във вреда на общината и по закон представящ я като ощетена. Известни са и близките контакти между бившия военен Марин Йосифов и циганския цар от Катуница Кирил Рашков - Цар Киро.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм