17 жени и непълнолетно момче - жертви на трафика на хора

Автор:
Сряда, 07 Ноември 2018 17:43
17 жени и непълнолетно момче - жертви на трафика на хора

Между 10 и 11 хиляди са регистрираните жертви на трафика на хора всяка година, като 65 % от тях са граждани на Европейския съюз. Данните обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова при откриването на национална среща в Пловдив. Тя съобщи още, че данните на Европейската комисия сочат, че 67 на сто от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация, следвани от жертвите на трудова експлоатация - 21 %, а през последните месеци се наблюдава тенденция за увеличаване на трафика на хора с цел просия в това число и от България.

Заместник-кметът инж. Златин Велев, който е и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, подчерта, че Община Пловдив е съпричастна с проблема. Доказателство за това е активната работа на Местната комисия, информационните кампании, които се провеждат, сътрудничеството с правителствени и неправителствени организации за противодействие на трафика на хора. Инж. Велев припомни, че само преди броени дни стотици пловдивчани се включиха в глобалната инициатива „Поход за свободата“, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора /18 октомври/. „Целта ни е да алармираме обществото, че този вид модерно робство съществува и днес, че гражданите трябва да се информират по темата, защото това е един от основните методи за адекватна превенция“, подчерта той.

От своя страна секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова съобщи, че за последната година в Пловдив жертви на трафик са станали 17 жени и едно непълнолетно момче.

Данни сочат, че в България за първото шестмесечие на 2018 г. има 339 пострадали лица, като са образувани 230 досъдебни производства в това число са сексуална и трудова експлоатация.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм