Обвиненият в подкупи за изпити професор отрича вина

Автор:
Неделя, 07 Октомври 2018 08:53
Обвиненият в подкупи за изпити професор отрича вина

Делото срещу пловдивския професор Симеон Василев, който бе хванат с подкуп в Университета по хранителни технологии /УХТ/,продължава по същество в Окръжен съд - Пловдив в понеделник..

Заедно с Василев на подсъдимата скамейка сядат и посредниците Димитър Димитров и Петьо К.

По време на заседанието стана ясно, че имало 4-ма помагачи, но обвинения са повдигнати срещу двама от тях.

Василев бе задържан заедно с преподавателя Николай Банков заради искани рушвети от студенти за изпити.

Двамата са получавали парите си чрез посредници.

Преподавателят бе предаден на съд по обвинение, че е поискал 600 лева рушвет от двама студенти, за да им постави добра оценка на изпит по своя дисциплина.

Към наказателна отговорност бе привлечен и бившият възпитаник на УХТ Димитър Димитров, бил посредник при взимането на подкупа.

В него са открити 150 лв. белязани пари. Прокуратурата повдигна обвинение за искане на подкуп и на помагачите.

Срещу Николай Банков и Симеон Василев до момента не е имало оплаквания. Двамата професори работели с твърда тарифа за изпит – по 300 лв. на човек за изпит.

Припомняме, двамата преподаватели бяха арестувани през май 2017 след разследване на „Господари на ефира”. 

Пловдивският окръжен съд ги отстрани от длъжност. Симеон Василев заведе дело срещу Икономическа полиция заради ареста си. С него професорът иска да обяви заповедта за ареста му за незаконосъобразна.

В съдебната зала Василев заяви, че никога в кариерата си не е правил дори намек към студентите си за подкуп. Според защитника му адвокат Константин Давчев у преподавателя не са открити белязани пари, нито има доказателства, че той е съпричастен към разследването.

Срещу подсъдимия Симеон Василев са повдигнати обвинения в това, че:

1.В периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с помагача Димитър Д. и помагача Петьо К., като длъжностно лице – преподавател, заемащ академична длъжност – професор в катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, умишлено е поискал дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива, и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление – престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.2 вр. с ал.1 от НК.
2.По какъвто и да е начин е придобил на неустановена дата и до 15.05.2017 г. в кабинет №10, находящ се в Пловдив, е държал боеприпаси – 32 броя патрони за стандартни бойни пистолети, кал. 7.62х25 мм, без да има надлежно разрешение по чл. 14 от ЗКВВООБ – престъпление по чл. 339 ал.1 от НК.

Срещу подсъдимия Димитър Д. са повдигнати обвинения в това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив, в съучастие като помагач с помагача Петьо К., умишлено е улеснил длъжностното лице Симеон В., като извършител, преподавател, заемащ академична длъжност – професор към катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива, и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление – престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.4 вр. с ал.1 от НК.

Срещу подсъдимия Петьо К. е повдигнато обвинение това, че в периода от 11.05.2017 г. до 15.05.2017 г. в гр. Пловдив в съучастие като помагач с помагача Димитър Д. умишлено е улеснил длъжностното лице Симеон В., като извършител - преподавател, заемащ академична длъжност – професор към катедра „Техническа механика и машинознание“ в Университет по хранителни технологии /УХТ/ Пловдив, в извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар – пари в размер на 650 лева, който не му се следва, за да извърши действие по служба – като преподавател в УХТ – Пловдив да постави положителна оценка върху изпитните работи на студента Б. А. и отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните предмети „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива, и е извършил такова действие – поставил оценки, като е нарушил службата си, като приеме предварително изпитните задачи и техните решения, постави положителни оценки върху изпитните работи на студента Б. А., и отбележи същите в студентската му книжка и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положени изпити на лицето по учебните дисциплини „Механика втора част“ и „Съпротивление на материалите“, когато тези нарушения на службата не съставляват престъпление – престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20, ал.4 вр. с ал.1 от НК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

 • CHALLENGE FINANCIAL SERVICES

  Здравейте,

  Това е да информираме обществеността, че CHALLENGE FINANCIAL SERVICES, ние сме частна финансова компания за кредитиране. Имаме отворени финансови възможности за всички хора, които се нуждаят от финансова помощ. Мислиш ли, че ще получиш заем? Имате ли сериозно нужда от спешен заем, за да започнете собствен бизнес? Имате ли дълг? Това е Вашата възможност да постигнете вашето желание, даваме лични заеми, бизнес кредити и всички видове заеми с 3% лихва. Ако се интересувате от получаване на спешен кредит от нас, моля свържете се с нас на адрес challengefinancialservics@gmail.com за повече информация.

  Предизвикателства на финансовите услуги
  Тел: +16789614269
  E-mail: challengefinancialservices@outlook.com
  E-mail: challengefinancialservics@gmail.com

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм