Отпуснаха на Кошински 1.2 млн. лева за бобри и куки

Автор:
Четвъртък, 09 Октомври 2008 17:46

Не е ясно безвъзмездно или срещу наем Чистота ще ползва казаните

Автор plovdiv-online

Image
Т. Христев
Радослав Кошински може скоро да не бута пари по билбордове, след като Общинският съвет му отпусна 1.2 млн. лева за закупуване на нови съдове за битови отпадъци тип „бъбир” и тип „кука”.  36 съветници, сред които и трима от ГЕРБ (Бойко Боев, Димитър Атанасов и Златка Манолова) бяха „за”, 4 бяха против (двамата от ДСБ, Любозар Фратев от ДЕР и един от ГЕРБ) и 6 се въздържаха (всичките от ГЕРБ).

Точно боклукчийските казани показаха ясно новото мнозинство в ОбС. Атака гласува обратното на предишното си решение, когато блокира отпускането на пари за закупуването на контейнери. Сега Тодор Христев обясни еволюцията с промяната на една от точките в предложението, според която Чистота ще стопанисва контейнерите, а преди това се казвало, че се предоставят безвъзмездно.

Спор се разрази какво означава стопанисване. Сузана Николова от ГЕРБ поиска ясен договор между Общината и Чистота, в който да е описано какъв наем ще плаща дружеството за контейнерите. Според нея трябва да се ревизира целият договор с общинското предприятие, в което се наливат пари, а нивото на услугата в Пловдив е ниско.

Еволюция е претърпяла и позицията на СДС. Николай Караиванов обяви, че гласува за казаните, убеден от мощната билборд реклама. Цялата група на левицата се изреди да поздравява Караиванов и дори обявиха, че е сложил началото на предизборната си кампания за парламента.

Срещу покупка на казани с пари на данъкоплатеца се обяви съветникът от ДЕР Любозар Фратев. Според него това е задължение на дружеството, което може да задели пари от сметопочистването и сметоизвозването. Досега са дадени 15 милиона лева на Чистота, извади цифри Фратев. Задължение на изпълнителя е да си купи консумативи и съдове. Той се обяви твърдо против данъкоплатеца да покрива непрекъснато сметките на общинската фирма.

ImageСпоред ДСБ съветника Спас Гърневски това може да се направи най-чисто с безлихвен заем, който да се отпусне на Чистота. Гърневски посочи, че дружеството е похарчило 2.2 млн. лева за зимно дежурство на 137 машини, като е валяло само 4 дни, които се оказаха трагични за Пловдив. Ние сме градът с най-висока такса смет след София, каза още Гърневски. Варна се чисти за 16 млн. лева, ние за 22, каза Гърневски.

Колежката му Даниела Желязкова пък попита защо предложението на кмета за отпускане на парите на Чистота не е подписано от директора на Правно нормативно обслужване Савина Петкова. Не получи отговор.

Бойко Боев от ГЕРБ поиска от кмета Славчо Атанасов сериозна промяна в договора между Общината и Чистота, и програма за управление на инвестициите. Атанасов го помоли срокът да не е един, а три месеца.

Петър Неделчев, коалиционен партньор на БСП от партията на Александър Томов, обяви, че ще гласува за предложението, но само защото няма друг изход в момента за Пловдив. На всички ни е ясно, че в Чистота вървят много пари на данъкоплатеца и те не са само за чистотата, каза Неделчев. Ние искаме да се сложи ред в тази дейност и вече говоря като част от управлението на Пловдив, добави Неделчев. Според него контейнерите трябва да се отдават под наем на Чистота. Чудя се как пловдивчани още ни търпят, завърши Неделчев.

Преди гласуването Сузана Николова още веднъж репликира за двойния аршин, който администрацията прилага към общинските фирми. Тя даде пример с ДКЦ – 3, където един парен котел се купува с безлихвен заем, а за Чистота се плаща от парите на данъкоплатеца.

След гласуването управителят на Чистота Радослав Кошински беше видимо доволен и обеща новите контейнери през януари-февруари.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм